Meciul Real-Steaua continuă în Făureiul lui Bănel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cei cinci fraţi ai lui Bănel, deschide poarta.Nici mama stelistului, nici fratele nu ridică privirea din pământ decât pentru două-trei vorbe. "Nimeni n-a vrut să se întâmple aşa", începe,

cei cinci fraţi ai lui Bănel, deschide poarta.
Nici mama stelistului, nici fratele nu ridică privirea din pământ decât pentru două-trei vorbe. "Nimeni n-a vrut să se întâmple aşa", începe, sfioasă, Marcela Nicoliţă, în timp ce-şi spală mâinile la robinetul din curte.
Toţi sunt murdari şi se ruşinează. Lucrau de zor la o casă cu etaj, pentru care Bănel le-a trimis 400 milioane de lei vechi. "Am vorbit cu el după meci, i-am zis
mamă, stai liniştit
, că dacă şi noi îl certăm, cine să-l mai apere?", se deschide la vorbă femeia de 44 de ani.
Ea povesteşte că nu s-a putut ridica din pat, "de supărare", în ziua de după meci. Despre momentul autogolului nu spune nimic, doar dă anemic din cap.
Fotbalul îi aduce aminte de "greutăţi", laitmotivul vieţii lui Bănel Nicoliţă. Privirea resemnată îi dispare femeii, când îşi aruncă ochii peste unul dintre pereţii casei vechi: o poză cu Bănel în clasa a patra, alta cu el în tricoul Stelei, articole decupate din ziare, un poster înrămat cu echipa roş-albastră. "Mă uit la toate meciurile ca să-l mai văd, că mi-e dor de el", spune tanti Marcela.
Familia îl apără cu şlapii
Între timp, apare şi Aurel Nicoliţă. În vârstă de 23 de ani, fotbalist, el apără poarta formaţiei locale, Unirea Făurei. "A fost numai 10% vina lui Bănel", vobeşte cu patos. Apoi, aşază doi şlapi în faţa uşii şi arată spre ei cu piciorul, imaginând două bare. Se pune în lateralul "porţii" şi imită mişcarea portarului Cernea din faza autogolului. "N-avea ce să caute acolo, toată lumea a spus aşa", conchide, sigur pe el. Întărit de mama lui, Aurel spune că va merge în Ghencea, la partida cu Dinamo Kiev. "Capul sus, Bănele!", îi transmit atât mama şi fraţii, cât şi muncitorii care lucrau la noua casă.
Meciul continuă la cârciumă
Într-o cârciumă-"bombă" din oraş, un singur cuvânt despre Nicoliţă echivalează cu o explozie de contre. Cinci suporteri trecuţi de prima tinereţe îşi împart opiniile. "Ne-a cam dezamăgit Bănel. Să fim realişti, a greşit la gol", analizează un bătrânel de 69 de ani. Imediat, un uscăţiv i-o retează: "N-a făcut nimic băiatul. Cernea a greşit!". Ceilalţi râd zgomotos, iese gălăgie. După lungi certuri şi "înţepături", oamenii se pun de acord: "Nu Bănel e vinovat". Unul dintre ei, ameţit de la rachiu, susţine chiar că "noi l-am crescut de mic". În fine, altul îi dă un mesaj patronului Stelei: "Becali să aibă grijă de el, să nu se piardă".
Preotul din Făurei: "Dumnezeu l-a încercat. Să treacă pe la biserică"
Preotul din Făurei, Viorel Enache, şi-l aminteşte perfect pe copilul Bănel: "Nu prea învăţa bine, dar ştiu că la ora de religie mereu spunea că dacă o să zică
Tatăl nostru
, Dumnezeu o să-l ajute". Preotul îl laudă pe Nicoliţă pentru "ambiţia şi bunul-simţ", şi mai adaugă un episod din trecutul stelistului: "Cum prindea nişte bani, îşi lua o pâine caldă, muşca din ea, şi iar începea să fugă. Viorel Enache a comentat şi el momentul trist de la Madrid: "Cred că nu s-a uitat la poartă, dar şi portarul ălă se cam încheia la şireturi". Preotul a mai spus că "Dumnezeu l-a pus la încercare, aşa că trebuie să mai treacă şi pe la biserică". Aflat în lăcaşul de cult, fostul coleg de bancă al lui Bănel, Laurenţiu Cloşcă, recunoaşte că nu a văzut meciul, însă nu poate să zică nimic împotriva lui Nicoliţă. "Totdeauna spunea că va ajunge el ceva", povesteşte Laurenţiu. "M-a impresionat foarte mult efortul pe care l-a depus. În fiecare zi fugea câte patru kilometri, dus-întors de la şcoală acasă. Noi îl însoţeam cu bicicletele, că fugea de parcă n-avea inimă-n el", l-a caracterizat, ca-ntr-o concluzie, fostul coleg din clasele I-IV. Beckham, Roberto Carlos şi compania au simţit acelaşi lucru, mai ales pe Santiago Bernabeu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite