Maxima siguranţă a penitenciarelor, "încătuşată" de evadări şi decese

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evadările tot mai dese şi decesele din penitenciare dovedesc slăbiciunile unui sistem haotic. De cele mai multe ori, nimeni nu este tras la răspundere pentru astfel de situaţii. Deţinuţi

Evadările tot mai dese şi decesele din penitenciare dovedesc slăbiciunile unui sistem haotic. De cele mai multe ori, nimeni nu este tras la răspundere pentru astfel de situaţii. Deţinuţi periculoşi "se evaporă" din puşcării, iar prinderea lor durează zile în şir.

Ministerul Justiţiei şi Ministerul Sănătăţii au înfiinţat o comisie comună de analiză a deceselor survenite în sistemul penitenciar. Deşi un ordin similar exista încă din 2003, această comisie, practic, nu a funcţionat niciodată, din simplul motiv că tot timpul a fost lipsă de cvorum a membrilor acesteia. Din 2003 şi până în prezent, în sistemul penitenciar românesc s-au înregistrat 473 de decese, fără ca să se poată face o anchetă temeinică a cauzelor. Din aceste decese, 31 au fost sinucideri. Culmea este că toate sinuciderile s-au consumat prin spânzurare, în condiţiile în care există ordine conform cărora deţinuţilor să li se ia până şi şireturile de la încălţăminte. Anul trecut, 82,14% din decese s-au datorat unor cauze medicale - boli cardiovasculare, neoplasme, boli digestive şi tuberculoză. Lipsa medicilor specialişti din penitenciare este una dintre gravele probleme cu care sistemul se confruntă.

Morţi neelucidate

Morţile suspecte nu sunt niciodată elucidate. Neregulile, cele mai des constatate în penitenciare, vizează atât nerespectarea regimurilor de detenţie şi a unor condiţii minime de igienă, cât şi tratamentul aplicat deţinuţilor - de la abuzuri verbale sau fizice ale ofiţerilor până la utilizarea trupelor de intervenţie în afara situaţiilor care impun acest lucru. Astfel că, deţinuţii îşi permit să facă legea lor, demonstrând că "maxima siguranţă" poate fi demontată printr-o clipă de relaş a gardienilor.

Evadaţi căutaţi cu elicopterul

Forţele de ordine l-au prins marţi noapte, după 12 ore de la evadare din Penitenciarul Poarta Albă, pe deţinutul Ion Mihai, condamnat pentru furt. El a fost recunoscut de un jandarm, la marginea unei păduri, lângă un filtru de control din preajma localităţii Seimeni. Celălalt evadat, Marian Acatrinei, condamnat la 12 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, a fost căutat ieri de sute de poliţişti şi jandarmi, în zona cuprinsă între Medgidia - Cernavodă. Marţi noapte, el a fost văzut în zona unei stâne. El ar fi cerut unui cioban ceva de mâncare şi nişte bani. Ciobanul a asmuţit câinii pe el ca să îl alunge, iar deţinutul a fugit. Echipele de căutare, ajutate de câini poliţişti şi de un elicopter, au trecut la scotocirea zonei Seimeni. Alte echipe au cercetat periferia localităţii Cernavodă. Jandarmii au recomandat cetăţenilor să nu încerce imobilizarea evadatului, care a fost închis pentru că a omorât cu toporişca un bătrân, pe care încerca să-l jefuiască.

Ion Mihai: "După ora 12 noaptea nu se fac patrulări"

Conducerea Penitenciarului Poarta Albă a demarat o anchetă internă pentru a vedea cum au reuşit cei doi să rupă gratiile de la fereastra celulei şi să sape pe sub gardul de sârmă tunelul spre libertate. Deţinutul prins, Ion Mihai, a povestit gardienilor că plănuise evadarea în urmă cu două luni. "Pur şi simplu. S-a rupt gratia şi am ieşit în libertate pentru 24 de ore. Ştiam că pe acea tură, după 12 noaptea, nu se mai fac patrulări", a explicat acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite