Mătuşa dă, Bunicuţa ia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă episodul "Năstase patru case" nu i-a pus liderului PSD cariera în pericol, nu acelaşi lucru se poate spune despre "Operaţiunea Mătuşa". De data aceasta, Adrian Năstase a devenit foarte

Dacă episodul "Năstase patru case" nu i-a pus liderului PSD cariera în pericol, nu acelaşi lucru se poate spune despre "Operaţiunea Mătuşa". De data aceasta, Adrian Năstase a devenit foarte vulnerabil nu atât pe scena politică, cât în cadrul propriului partid. Este poate primul şoc serios pe care liderul PSD îl suportă şi care poate duce la o înlăturare a lui din zona liderilor. Nu Alianţa îl va executa, ci chiar PSD. Sunt mai multe premise ale acestui scenariu.
Mai întâi e vorba de cadrul general. România nu este încă pregătită să accepte lideri bogaţi în zona social-democraţiei. În Germania, dacă nu eşti un om cu stare şi prestanţă financiară, nici nu poţi accede spre vârfurile SPD. La noi însă, electoratul simpatizant al social-democraţiei se suprapune cu populaţia sărăcită, cu nevoiaşii şi oropsiţii tranziţiei spre capitalism. Ei acceptă şi respectă, la limită, lideri bogaţi, dar care trebuie să fie şi cinstiţi. Or, la Năstase, indiferent de cât de mult poate proba legalitatea averii, e greu de digerat faptul că a adunat 10 milioane de euro având ca activitate de bază politica. Ferma de la Cornu nu poate acoperi fabuloasele profituri, în schimb, mătuşile sunt prea multe şi prea dedicate toate Danei şi lui Adrian.
Un alt semn rău pentru Năstase vine de la activul de partid. Poate plăteşte acum şi jocul la două capete pe care l-a făcut la Congresul partidului, când l-a susţinut pe Iliescu până în ultimul moment, după care a cuplat imediat la noua formulă reformistă. Năstase nu a avut în acele momente nici un grup personal de susţinere, a fost ambiguu şi puţinii oameni loiali au fost dezamăgiţi de şovăiala sa. A devenit astfel vulnerabil în faţa ambelor fracţiuni, şi cea conservatoare, şi cea reformistă. Slaba legătură cu liderii din teritoriu este acum ruptă şi de subiectul mătuşilor, ajuns folclor, prin care pesediştii sunt luaţi în tărbacă una-două. Liderii PSD locali şi chiar membrii de rând nu sunt dispuşi să înghită în sec pentru un şef pe care, oricum, nu-l au la suflet.
În fine, cel mai periculos pentru Năstase este faptul că nu mai are susţinere în conducerea partidului. Geoană a fost împins de la spate să delimiteze partidul de preşedintele său executiv, pentru a limita costurile politice. Presiunea publică va activa probabil Comisia de integritate morală, unde îşi freacă mâinile Iorgovan, adversarul declarat al "inculpatului". În plus, luni va fi o şedinţă dură a Biroului Permanent Naţional, cu principal subiect "Criza Năstase". Protagonistului îi va fi destul de greu să se apere, întrucât e convocat la DNA în afacerea Zambaccian.
E clar că PSD va trebui să sacrifice ceva: ori imaginea partidului, ori pe preşedintele executiv. Obiceiurile de a-i însoţi pe pârâţi la Parchet nu s-au dovedit prea inspirate, aşa că Năstase nu se poate aştepta la vreun sprijin făţiş. Mircea Geoană, care a eşuat cu "Reforma binelui", nu va putea gestiona nici criza mătuşilor, fiind şi el atacabil, aşa că PSD va fi din nou la un moment de răscruce. şi atunci va apărea în scenă Ion Iliescu, cu profilul său ideal de lider social-democrat şi cu înţelepciunea tătucului naţiunii: "Copii, v-am spus eu?". Dacă Năstase va scăpa, în vreun fel, de mătuşi, o să dea de Bunicuţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite