Mata Hari, misterul unei femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antena 3, sâmbătă ora 20.05 Un nume sinonim cu spionajul, exotismul şi frivolitatea Mata Hari a fost una dintre primele femei fatale ale secolului. La aproape un secol de la

Antena 3, sâmbătă ora 20.05

Un nume sinonim cu spionajul, exotismul şi frivolitatea

Mata Hari a fost una dintre primele femei fatale ale secolului. La aproape un secol de la dispariţia sa, Mata Hari pare că nu şi-a dezvăluit încă toate secretele.

Mata Hari, pe numele ei adevărat Margaretha Geertruida Zelle, s-a născut la 7 august 1876 la Leenwarden, Friesland, Olanda. Este unul dintre cei patru copii ai cuplului Adam Zelle - pălărierul oraşului - şi Antje Van der Meulen.

Mitomană înveterată, viitoarea dansatoare va furniza ziariştilor şi impresarilor vremii numeroase versiuni privitoare la locul şi la data naşterii ei, dar şi la identitatea părinţilor.

Spioană sau nu?

Cazul misterioasei femei care scandaliza Europa la acea vreme prin uşurinţa cu care îşi oferea serviciile intime oricui ar fi fost gata să îi întreţină modul extravagant de viaţă avea să rămână în istorie drept unul dintre cele mai controversate momente ale mileniului trecut.

A fost într-adevăr Mata Hari una dintre cele mai mari spioane din istorie? S-a făcut vinovată de moartea a zeci de mii de francezi, aşa cum susţineau acuzatorii, sau nu a reprezentat decât un ţap ispăşitor care să mascheze incompetenţa autorităţilor de la Paris?

Scurtă biografie

Rămasă orfană de mamă, Margaretha este preluată de naşul său. O trimite la Şcoala Normală de Educatoare din Leyda, unde îl seduce pe director şi este retrasă.

La 18 ani, se aruncă în braţele unui ofiţer scoţian, mult mai în vârstă decât ea. Cei doi divorţează, iar ea se mută la Paris.

În cele din urmă, Mata Hari se îndrăgosteşte de ofiţerul rus Vadim de Maslov. Pătrunde astfel în lumea spionajului.

Acuzată de spionaj, a fost condamnată şi executată de către un pluton francez.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite