Măsurile "verzi" ale industriei IT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii mondiali ai pieţei de Informaţie, Comunicare şi Tehnologie (ITC) adoptă noi strategii manageriale pentru adaptarea la ecoenergie. În căutarea celor mai eficiente şi rentabile

Liderii mondiali ai pieţei de Informaţie, Comunicare şi Tehnologie (ITC) adoptă noi strategii manageriale pentru adaptarea la ecoenergie.

În căutarea celor mai eficiente şi rentabile soluţii de contracarare a crizei energetice şi a încălzirii globale, marile companii adoptă principul conform căruia "tot ce este conectat într-o reţea partenerială trebuie să fie ecologic".

Aplicarea acestui principiu atrage după sine o adevărată "revoluţie" în tot ceea ce presupune administrarea afacerilor şi relaţiile cu asociaţii şi colaboratorii.

Necesitatea adoptării unor măsuri pertinente şi cu efecte imediate este confirmată de statistici. Astfel, nivelul emisiilor de dioxid de carbon provenite din industria IT reprezintă 2% din totalul emisiilor planetare şi înregistrează o creştere anuală de şase procente.

Marile firme din Informaţii, Comunicare şi Tehnologie iau măsuri concrete pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi combaterea crizei energetice

Liderii mondiali ai pieţei de Informaţie, Comunicare şi Tehnologie trec pe noi strategii manageriale pentru adaptarea la eco-energie.

În căutarea celor mai eficiente şi rentabile soluţii de contracarare a crizei energetice şi a încălzirii globale, marile companii din domeniul Informaţii, Comunicare şi Tehnologie (ICT) adoptă principiul conform căruia "tot ce este conectat într-o reţea partenerială trebuie să fie ecologic". Ceea ce înseamnă o schimbare "revoluţionară" în administrarea afacerilor şi a relaţiilor cu toţi asociaţii şi colaboratorii.

Emisiile poluante pun pe jar Silicon Valley

În condiţiile în care totalul emisiilor de dioxid de carbon produse de industria de tehnică de calcul (IT) reprezintă 2% din totalul emisiilor planetare (la egalitate cu industria aviatică) şi înregistrează, anual, o creştere de şase procente a acestui nivel, în anul 2020, în lipsa unor măsuri clare de ecologizare a domeniului, se va ajunge la 3% din totalul emisiilor globale. Această perspectivă a pus pe jar întreaga Silicon Valley, sediul californian al industriei mondiale de IT.

Soluţii diverse

Întrunite în cadrul Conferinţei Fortune Brainstorm Tech, care a avut loc la Half Moon Bay, California, pe 22 iulie, Cisco Systems, Hewlett-Pakard şi Sun Microsystems, împreună cu firma de consultanţă în afaceri McKinsey&Co, au discutat despre măsurile pe care le aplică, deja, pentru reducerea emisiilor de CO2 şi despre dezvoltarea acestora.

La Cisco, utilizarea videoconferinţelor aduce economii de până la 100 milioane de dolari anual şi contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, prin limitarea drastică a deplasărilor cu avionul a personalului.
Hewlett-Pakard este prima la reciclarea produselor scoase din uz şi la economisirea energiei.

Astfel, până în 2011, compania va recicla peste un milion de tone de tonere şi imprimante şi va reduce consumul de electricitate cu peste 25% la PC-uri şi cu peste 40% la imprimantele cu laser.

Sun a insistat asupra importanţei schimbării comportamentului publicului, în condiţiile în care numărul consumatorilor de produse IT se dublează în fiecare an.

"Este important ca acest public larg să înţeleagă că, dacă mai mulţi oameni închid computerul când nu-l utilizează, efectul cumulat al acestui comportament va duce la o scădere considerabilă a încălzirii globale şi a consumului de energie", a declarat Jonathan Schwartz, preşedintele de la Sun, unde se fac investiţii de peste 2 miliarde de dolari în cercetare.

Opţiunea pentru energia solară

Intel, cel mai mare producător de semiconductoare din lume şi inventatorul microcipurilor, investeşte 25 de milioane de dolari în Spectra Watt, prima sa fabrică de celule solare, utilizate la panourile fotovoltaice, tot mai solicitate pe piaţa energetică.

"Industria solară care începe acum este similară industriei revoluţionare de microcipuri din 1970", a precizat, într-o declaraţie, Andrew Wilson, directorul de la Spectra Watt. Intel intenţionează să dezvolte parteneriate între companiile IT şi sectorul producătorilor de energie curată.

În acest scop, IBM şi HP i s-au alăturat şi şi-au anunţat intrarea pe piaţa parteneriatelor cu producătorii de energie solară.

Prinţul Charles, exasperat

La Conferinţa European Business Summit din acest an, prinţul Charles şi-a exprimat exasperarea faţă de întârzierea UE, în luarea celor mai eficiente măsuri de combatere a încălzirii globale şi a crizei de energie.

"Am obosit tot repetând că problemele sunt reale şi că nu mai este timp de pierdut", a spus prinţul în faţa a peste 2.500 de reprezentanţi din 65 de ţări ale lumii.

"Trusa de instrumente"

Companiile din domeniul IT au deja în folosinţă un set de măsuri, pe care îl denumesc "Green IT TOOLKIT" ("trusă de instrumente"), pentru ecologizarea afacerilor şi pe care continuă să îl dezvolte.

În "trusa de instrumente" folosită de companii pentru combaterea problemelor climatice şi energetice, energia solară se află în topul opţiunilor.

Produsele hardware şi software vor fi perfecţionate în scopul rentabilizării energetice.

Se vor dezvolta sisteme inteligente de control şi intervenţie automatizată în cadrul reţelelor IT şi de comunicare.

Se va investi în educarea şi responsabilizarea publicului larg, faţă de problemele de mediu, prin deprinderea unor obiceiuri care pot duce la scăderea consumurile energetice.

În educarea copiilor se va urmări combaterea dependenţei faţă de calculator.

Nokia promovează reciclarea aparatelor uzate

Nokia are centre de colectare în 85 de ţări şi peste 5.000 de centre de reparat şi recondiţionat. Un telefon mobil Nokia poate fi reciclat în proporţie de 65-80%, iar resturile se pot compactiza şi reutiliza în industria construcţiilor şi la drumuri.

Un sondaj realizat de Nokia, la care au participat 6.500 de oameni, din 13 ţări, inclusiv China, India, Indonezia, Germania, SUA şi Marea Britanie, relevă că doar 3% din repondenţi reciclează telefoanele mobile. Jumătate nu ştiau că mobilele pot fi reciclate.

"Trebuie ca oamenii să fie conştientizaţi, prin toate mijloacele de importanţa reciclării, care trebuie să devină un obicei", a spus Markus Terho, director cu probleme de mediu la Nokia.

Dacă cele trei miliarde de posesori de telefoane mobile ar recicla aceste aparate s-ar economisi 240.000 tone materie primă şi s-ar reduce emisiile de CO2 cu echivalentul poluării produse de patru milioane de maşini.

Jocurile pe calculator pot ucide

Playstation 2 este cel mai bine vândut joc din lume, pe consola dezvoltată de Sony. Din cauza marelui succes înregistrat cu acest joc,super-performant, Compania Sony s-a văzut nevoită să suplimenteze producţia.

Ceea ce a dus la creşterea cererii de materie primă, un metal rar, coltan, care se exploatează, în condiţii foarte dificile din Congo şi pe baza căruia se obţine pulberea de tantalum, indispensabilă consolelor Playstation 2.

Ridicarea preţului coltanului aduce mulţi copii congolezi la lucru, în minele din care se exploatează. Mulţi dintre ei mor, acolo, din cauza muncii grele, în timp ce în Europa şi în America, obiceiul de a omorî extratereştrii virtuali, pe Playstation 2, este deja o modă.

1,4 gigatone va fi totalul emisiilor de CO2 din domeniul ICT, în 2020, în lipsa măsurilor de ecologizare

Trebuie făcute investiţii în responsabilizarea comportamentală a consumatorilor de produse electronice. Ei pot contribui la reducerea emisiilor de CO2
Jonathan Schwartz, preşedinte la Sun Microsystems

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite