SOROS: Măsurile de ocupare a forţei de muncă pentru romi sunt ineficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SOROS: Măsurile de ocupare a forţei de muncă pentru romi sunt ineficiente
SOROS: Măsurile de ocupare a forţei de muncă pentru romi sunt ineficiente

Măsurile de ocupare a forţei de muncă implementate de autorităţi pentru romi au o eficienţă foarte scăzută. Potrivit unui studiu SOROS, motivele pentru acest eşec sunt date de discriminării etnice, de reticenţa angajatorilor şi nivelului prea ridicat al cursurilor de calificare.

Mai citeşte şi:
Protest cu poale-n cap

Printre măsurile propuse de autorii studiului se numără externalizarea serviciilor de ocupare a forţei de muncă pentru romi (preluarea acestora de organizaţii rome din domeniu), integrarea bursei de locuri de muncă pentru romi în bursa generală, stimularea antreprenoriatului şi furnizarea de idei de afaceri pentru romi.

O altă soluţie ce ar putea conduce la creşterea numărului de romi încadraţi în muncă este acordarea de stimulente pentru angajarea persoanelor de etnie romă pentru a creşte şansele de plasare pe piaţa muncii a persoanelor cu risc de excluziune socială.

Cristi Mihalache, unul dintre experţii implicaţă în echipa de cercetare care a realizat studiul calitativ atrage atenţia că cele mai cunoscute măsuri active de ocupare implementate ca şi politici publice concentrate pe populaţia romă sunt bursa locurilor de muncă pentru romi, caravana locurilor de muncă pentru romi şi cursurile de calificare şi recalificare.

Managerului de proiect al SOROS, Oana Prispcariu explică faptul că studiile calitative prezintă, nu cifre şi procente, ci poveşti de viaţă ale persoanelor care au participat la studiu. "Le lansăm acum pentru că am constatat că nu se mai discută despre problema incluziunii romilor, comparativ cu anul 2006, mai ales în administraţie. E linişte şi e păcat pentru că mai avem foarte mult de lucru pe această temă", a declarat Oana Prisăcariu.

Studiul "Incluziunea romilor pe piaţa muncii - percepţii ale factorilor implicaţi" a fost terminat la începutul anului 2009. Rezultatele studiului surprind percepţiile instituţiilor şi organizaţiilor care implementează proiecte în domeniu precum şi ale beneficiarilor direcţi asupra eficienţei politicilor de ocupare destinate persoanelor de etnie romă, relatează NewsIn.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite