Măsurile de austeritate alungă firmele din România în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile dure adoptate de Guvernul României pentru respectarea acordului cu instituţiile financiare internaţionale au determinat mii de firme româneşti să se mute în Bulgaria, unde taxele mai mici şi reglementările mai stabile oferă un mediu de afaceri mai prietenos, transmite Reuters.

În Bulgaria impozitul pe profit este de doar 10%, comparativ cu cel de 16% din România, iar acum şi taxa pe valoarea adăugată este mai mică, după ce guvernul român a majorat TVA de la 19 la 24 de procente, ca parte a eforturilor de a îndeplini condiţiile FMI.

Autorităţile din Sofia au redus şi birocraţia, iar capitalul iniţial necesar pentru înfiinţarea unei firme este de numai două leva (1,39 dolari), comparativ cu nivelul anterior de 5.000 de leva şi faţă de 200 de lei (63,55 dolari) în România. În plus, timpul necesar acestui demers este de numai o săptămână, jumătate faţă de cel din România.

Oamenii de afaceri români susţin că viteza modificărilor adoptate ca urmare a acordului cu FMI, precum şi incertitudinile legate de viitoarele măsuri de austeritate, i-au încurajat să îşi mute sediile. Autorităţile din Bulgaria nu au publicat date precise, dar presa locală scrie despre aproape 2.500 de companii româneşti care s-au stabilit deja în aceasta ţară şi zilnic alte două se înregistrează în oraşul Ruse.

Legislaţia românească şi impozitarea se schimbă de la o zi la alta. Deci cum pot avea eu siguranţa de a deschide o firmă aici? M-aş putea trezi şi mâine cu un impozit pe venit de 40%. Legislaţia fiscală actuală nu oferă niciun fel de stimul”, a declarat pentru Reuters, Bogdan Popescu, un tânăr din Bucureşti care visează la o afacere în televiziunea online.

Deşi de-a lungul graniţei de 470 de km singura legătură rutieră dintre cele două ţări este un pod peste Dunăre, companiile îşi pot sabili sediul în Bulgaria şi să desfăşoare activităţi în România. Atât Bulgaria, cât şi România trec printr-o recesiune profundă după criza din 2008, dar în timp ce România trebuie să reducă cheltuielile şi să majoreze taxele, Bulgaria, care a avut anterior excedente bugetare mari, are suficiente reserve pentru a menţine taxele scăzute, mai scrie Reuters.

Dacă Grecia şi România trebuie să combată criza prin creşterea taxelor, ar fi în avantajul Bulgariei să nu facă acelaşi lucru” a declarat Georgi Angelov, economistul Open Society Institute.

Avocaţii susţin că firmele care şi-au mutat deja sediul în Bulgaria sunt reticente să vorbească despre acest lucru cu presa, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor fiscale din România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite