Măsurile anticriză costă statul 248 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsurile anticriză costă statul 248 de milioane de lei
Măsurile anticriză costă statul 248 de milioane de lei

Coaliţia de guvernare şi-a pus calculele la punct şi a ajuns la concluzia că măsurile de ieşire din recesiune, denumite "anticriză", costă statul român 248 de milioane de lei (58,7 milioane de euro).

Potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu, efortul bugetar din 2009 va fi compensat de câştigurile aduse pe termen mediu de implementarea acestor măsuri.

"Pentru 2009, aplicarea acestor măsuri înseamnă un efort bugetar de aproape 248 de milioane de lei, dar pentru 2010 avem un venit suplimentar de aproape 398 de milioane de lei la bugetul general consolidat", a spus Videanu. "Practic, chiar dacă aceste măsuri necesită o alocare bugetară în această perioadă, pe termen mediu îşi produc efecte în ceea ce înseamnă veniturile bugetului general consolidat", a precizat ministrul.

Videanu a comunicat, luni, deciziile luate la nivelul coaliţiei cu privire la modul de implementare a măsurilor anticriză. Acestea sunt împărţite în patru categorii, în funcţie de scopul propus: pentru stimularea economiei, pentru creşterea veniturilor bugetare, pentru raţionalizarea cheltuielilor publice şi pentru creşterea lichidităţii monetare.

"În urma discuţiilor de astăzi, s-au stabilit paşii pentru implementarea acestor măsuri", a declarat Videanu. Ministrul a subliniat că multe dintre măsuri sunt prea urgente pentru a aştepta un act normativ, astfel că Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului, la 2 septembrie.

"Foarte multe dintre ele se pot rezolva prin măsuri administrative la nivelul ministerelor, o parte dintre ele prin hotărâri de Guvern, iar o parte vor face subiectul asumării răspunderii în Parlament", a precizat Videanu.

Cele asumate în faţa Legislativului sunt: neimpozitarea profitului reinvestit, susţinerea producţiei pentru export, prin garanţii şi contragaranţii, dar şi îmbunătăţirea legii investiţiilor. Acest lucru se va face prin reducerea pragurilor de acordare a stimulentelor fiscale, dar şi prin simplificarea procedurilor legislative. "În cursul zilei de marţi, vom lua o decizie finală privind valorificarea unităţilor de atribuire, care înseamnă o resursă importantă la bugetul general consolidat", a adăugat ministrul Economiei.

Alte măsuri pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea se referă la introducerea impozitului forfetar pe activităţi unde evaziunea fiscală este greu de evaluat şi pe legea responsabilităţii fiscale. În acelaşi pachet va fi introdusă şi extinderea dincolo de prevederile legale în vigoare a cadrului de funcţionare pentru parteneriatul public-privat.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite