Măsuri speciale de securitate pentru Carnavalul de la Rio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

180 de milioane de brazilieni şi sute de mii de turişti se distrează la "cel mai mare party din lume" Zeci de mii de persoane au invadat străzile metropolei Rio de Janeiro, pentru

180 de milioane de brazilieni şi sute de mii de turişti se distrează la "cel mai mare party din lume"

Zeci de mii de persoane au invadat străzile metropolei Rio de Janeiro, pentru carnaval. Au fost luate importante măsuri de securitate, în urma violenţelor recente. Mii de ofiţeri de poliţie s-au adăugat forţelor locale de ordine, unii ocupându-se de "favelle"- cartierele rău-famate, alţii patrulând prin zonele turistice.

Rio a trecut prin violenţe oribile în ultimele săptămâni, inclusiv uciderea - marţea trecută - a unui membru din conducerea unei şcoli de samba, relatează BBC. Carnavalul a început oficial sâmbătă şi urmează să se desfăşoare pe parcursul a trei zile. Primarul Cesar Maia a deschis festivităţile, înmânând cheia oraşului regelui carnavalului, cunoscut sub numele Rei Momo. Întrebat dacă violenţele vor afecta atmosfera carnavalului, Maia a declarat: "Nu, dimpotrivă. Eu cred că, date fiind aceste nefericite evenimente, Rio va face totul pentru a-şi reafirma identitatea ca oraş cu oameni calmi, paşnici şi fericiţi. Carnavalul este o ocazie pentru ca noi să ne reafirmăm identitatea de cariocas (locuitori ai Rio de Janeiro)".

Rivalităţile şcolilor de samba

Circa 180 milioane de brazilieni şi sute de mii de turişti au luat parte la sărbătoare în întreaga ţară. La Rio, şcolile de samba îşi dispută titlul de campion al carnavalului. Anul acesta, în timpul celor două nopţi în care şcolile de samba vor defila pe "Sambodrom", va fi sărbătorită Africa. Trei din cele treisprezece şcoli de samba rivale au ales să onoreze rădăcinile africane ale Braziliei. Urcaţi în care alegorice împinse de bărbaţi, dansatorii îşi demonstrează măiestria îmbrăcaţi sumar sau chiar goi, cu toate că nuditatea nu este admisă oficial. Ca şi anul trecut, guvernul a distribuit 25 milioane de prezervative în cadrul unei campanii de protecţie împotriva SIDA.bol

Cel mai faimos carnaval de pe planetă

Când spui Rio, spui carnaval, pentru că aici se desfăşoară în fiecare an, în februarie, cel mai faimos şi mai mediatizat carnaval de pe planetă. Situat în partea estică a Braziliei, Rio de Janeiro este un oraş al contrastelor. La Rio trăiesc 10 milioane de cariocas: bogaţii din zonele exclusive din imediata apropiere de cartierele sărace. Oraşul cu viaţa trepidantă venerează fotbalul şi carnavalul. Deasupra distracţiei şi frivolităţii tronează statuia lui Iisus Salvatorul, ca un simbol al protecţiei, mereu prezent. Mai puţin se ştie că un sculptor român, pe nume Gheorghe Leonida - fratele primei femei-inginer din lume, Elisa Leonida - a realizat chipul expresiv al acestei statui. De origine portugheză, carnavalul a început să fie sărbătorit în secolul XIX. Dar abia după abolirea sclaviei, în 1888, a devenit o sărbătoare populară. Începe sâmbăta şi se încheie în "miercurea cenuşii". Samba s-a născut la Rio, în anii 1930, fiind un dans care combină dansurile negrilor cu cele ale indigenilor Lundu, la care s-au adăugat elemente europene. Samba înseamnă "să te rogi, să invoci spiritul tău protector". Carnavalul a devenit un veritabil simbol al identităţii braziliene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite