Măsuri de precauţie pentru "comoara" de la Loto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragerea Loto 6 din 49 de duminică va fi făcută în prezenţa unor observatori din partea firmelor Editec şi Interlot, furnizorii echipamentelor şi respectiv a softului pentru Loteria

Tragerea Loto 6 din 49 de duminică va fi făcută în prezenţa unor observatori din partea firmelor Editec şi Interlot, furnizorii echipamentelor şi respectiv a softului pentru Loteria Română. Conducerea companiei care organizează jocuri de noroc a luat această decizie din cauza comentariilor stârnite de reportul de aproape 10 milioane de euro, cel mai mare din istoria loteriei.

Potul cel mare la 6 din 49 nu a mai fost câştigat de 16 săptămâni. De două săptămâni, numărul jucătorilor a crescut, iar reportul la categoria întâi a atins valori unice: 10 milioane de euro. Speriată de comentariile făcute pe urma modurilor în care se poate câştiga la 6 din 49, conducerea Loteriei Române şi-a luat mai multe măsuri pentru a evita o eventuală acuzaţie de fraudă.

Aşa că la extragerea de mâine vor fi prezenţi observatori din partea firmei care furnizează urnele şi bilele, dar şi din partea companiei care a realizat programul pentru prelucrarea datelor.

Probleme cu biletul colectiv

Una din temele care o preocupă pe preşedinta loteriei, Liliana Ghervasuc, este biletul de 137.000 de euro jucat de mai multe persoane.

"În cazul în care acel bilet va fi câştigător, banii vor fi încasaţi de cel care se prezintă la loterie. Ce se întâmplă după aceea nu mai este problema noastră", a afirmat Ghervasuc. Şefa loteriei a evitat să se pronunţe asupra legalităţii demersului făcut de cei care au organizat "biletul colectiv".

În ceea ce priveşte încasările Loteriei Române, Liliana Ghervasuc a precizat că anul trecut profitul net a fost de 36 milioane de euro, din care 12 milioane au rămas pentru acoperirea cheltuielilor interne, iar restul banilor au fost împărţiţi pe la diferite instituţii ale statului.

Peste 18,5 milioane de euro au ajuns la Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice, 3,5 milioane de euro la Agenţia Naţională pentru Sport, 1,5 milioane de euro la Centrul Naţional al Cinematografiei, iar 145.000 de euro la Ministerul Culturii. Dacă tot a dat socoteală, Liliana Ghervasuc a dezvăluit şi salariul lunar pe care îl încasează: 5.800 de lei.

La sfârşit de an, preşedintele Loteriei mai poate beneficia de o primă echivalentă cu 12 salarii lunare. Dovedind că e un om generos, Ghervasuc a cumpărat bilete la Loto 6 din 49, cu numere alese de ea pentru jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă. Unii dintre jurnalişti au refuzat cadoul, iar alţii au mers pe numerele alese de Ghervasuc, cu gândul că vor câştiga.

Culisele tragerii 6 din 49

Tragerea la loto se face într-o încăpere care beneficiază de o sumedenie de sisteme de siguranţă. Urnele sunt acoperite cu o husă care stă scoasă numai în prezenţa comisiei tragerii. Bilele stau într-un dulap cu lacăt cu cifru. Lăzile cu bile sunt scoase cu circa două ore înaintea tragerii tot în prezenţa comisiei.

Se verifică urnele, după care urmează cântărirea bilelor. Acestea trebuie să se înscrie în toleranţa dată de producător şi anume a zecea parte dintr-un gram. După cântărire, bilele sunt introduse în urne, iar cei care pun mâna pe ele o fac numai cu mănuşi de unică folosinţă. Toate operaţiunile se fac în prezenţa comisiei.

Numerele extrase sunt transmise pentru prelucrare la Sediul Loteriei Române, iar în cel mult o jumătate de oră computerul indică dacă printre variantele jucate există una care conţine cele şase numere extrase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite