Măsuri excepţionale de securitate la Bagdad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

un oraş-fantomă. Circulaţia automobilelor şi pietonilor a fost interzisă total; toate instituţiile statului, exceptând poliţia şi unităţile militare, au fost închise, la fel aeroportul

un oraş-fantomă. Circulaţia automobilelor şi pietonilor a fost interzisă total; toate instituţiile statului, exceptând poliţia şi unităţile militare, au fost închise, la fel aeroportul internaţional. Podurile de peste fluviul Tigru erau traversate doar de patrulele de poliţie. Aceleaşi restricţii s-au menţinut şi în provinciile Diyala şi Salaheddin.
În acest timp, Saddam e deţinut de militari americani la Camp Cropper, o parte a bazei SUA de la aeroportul din Bagdad. În paralel, analiştii fac scenarii pentru perioada de după pronunţarea sentinţei. În primul rând, s-a amintit că următorul demers este apelul introdus automat la Camera de Apel a Înaltului Tribunal Penal Irakian, ce poate modifica sentinţa. În cazul menţinerii, Saddam ar putea fi executat anul viitor.
În ce priveşte reacţiile internaţionale, poziţiile exprimate după aflarea veştii s-au conturat mai pregnant ieri. Preşedintele Bush a întărit ceea ce spusese purtătorul său de cuvânt, salutând verdictul drept "o mare realizare" a tinerei democraţii irakiene. Bush nu s-a referit însă direct la pedeapsa cu moartea, aşa cum au făcut alte state occidentale. Analiştii remarcă faptul că, întâmplător ori nu, condamnarea lui Saddam s-a pronunţat cu două zile înaintea alegerilor parţiale pentru Congresul SUA şi ar putea influenţa acest scrutin.
În Europa, Londra a fost cea care a avut aceeaşi reacţie ca şi SUA, în rest, verdictul a fost salutat, dar pedeapsa cu moartea a fost denunţată adesea în termeni foarte duri. De pildă, Uniunea Europeană, prin vocea Finlandei, preşedinta în exerciţiu, a cerut oficial Irakului să nu aplice sentinţa capitală. În Orientul Mijlociu, reacţiile sunt cele aşteptate: uşurare şi bucurie în Kuweit şi Iran; regrete şi revoltă printre sunniţi, fie ei din Irak ori din ţările arabe, cât şi printre palestinieni sau organizaţiile islamiste.
Cu excepţia Siriei, la nivel oficial se păstrează tăcere. În schimb, la nivelul străzii, lumea îşi exprimă dezaprobarea. China n-a făcut niciun comentariu, invocând afacerea internă irakiană, iar Rusia n-a ezitat să facă aluzie la o implicare a SUA în pronunţarea sentinţei. Israelul s-a abţinut de la comentarii, spre a nu spori tensiunile. În schimb, presa mondială a exprimat opinii diferite în legătură cu sentinţa, şi merg de la ideea verdictului, care reprezintă "o dreptate a învingătorilor", până la aceea că "va diviza conştiinţa lumii occidentale".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite