Maşinile pe baterii, pregătite să concureze cu bolizi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

electrice au dobândit rapid o imagine demodată. După ce au investit serios în motorul cu combustie internă, marii producători au demonstrat că nu mai sunt interesaţi de vehiculele electrice.

electrice au dobândit rapid o imagine demodată. După ce au investit serios în motorul cu combustie internă, marii producători au demonstrat că nu mai sunt interesaţi de vehiculele electrice. Primele modele funcţionau pe bază de baterii cu acid de plumb, care sufereau din cauza capacităţii reduse şi a puterii limitate care nu permiteau deplasări lungi sau rapide.
Avantajele tehnologiei
Ultimele dezvoltări în domeniu au fost posibile prin împrumutarea tehnologiilor din domeniul industriei electronice. Inginerii care se ocupă cu dezvoltarea computerelor au fost nevoiţi să inventeze baterii uşoare şi capabile, rapide la încărcare şi fiabile pentru a fi folosite la diferite gadgeturi moderne cum sunt laptopurile sau telefoanele mobile. De aceea nu este o surpriză că sediul Tesla Motors, constructorul maşinii sport electrice, se află în Silicon Valley, centrul dezvoltării electronice americane. De la apariţia firmei, în 2003, planurile secrete ale super-sportivei electrice au fost îmbunătăţite şi puse în practică. Maşina a fost botezată după sârbul Nikola Tesla, cel care a construit primul motor electric cu câmp magnetic rotativ. Tesla Motors îşi laudă noua maşină, comparându-i posibilităţile cu cele ale unui Ferarri sau Lamborghini. Cu ajutorul desenului aerodinamic, al şasiului uşor făcut din fibră de carbon şi al bateriilor litiu-ion, Tesla poate merge 400 km fără reîncărcare, ajunge de la 0 la 100 km/h în doar 4 secunde şi are o viteză maximă de aproape 210 km/h. Comercializarea bolidului ar trebui să înceapă anul viitor, preţul anunţat fiind de 90.000 de dolari. Pentru 2008, compania plănuieşte să lanseze o maşină de familie, mai ieftină. Dar greutatea crescută şi aerodinamica mai slabă a proiectului vor reduce autonomia, creând o nouă provocare pentru îmbunătăţirea tehnologiei bateriilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite