Feriţi-vă din calea "tancurilor"! Şoferii cu maşini puternice au tendinţa de a fi mai agresivi şi imprudenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre cele mai cumplite accidente cu un jeep a fost cel din 2004, în care Carmen Păunescu a omorât trei oameni
Unul dintre cele mai cumplite accidente cu un jeep a fost cel din 2004, în care Carmen Păunescu a omorât trei oameni

SUV-urile dau siguranţă şoferilor, ceea ce îi determină să conducă riscant, spun psihologii în transporturi. Oamenii preferă maşinile puternice, gen SUV-uri, pentru siguranţa şi puterea pe care acestea le oferă, spun experţii în psihologia transporturilor.

Dar agresivitatea în trafic este legată şi de structura personalităţii oamenilor care conduc, susţine Corneliu Havârneanu, profesor universitar specializat în psihologia transporturilor de la Universitatea „Al.I Cuza" din Iaşi.

EDITORIAL: Viaţa e un mare cârcotaş, de Grigore Cartianu

„Comportamentul în trafic ţine de asumarea riscului, şi aici există o teorie - teoria homeostatică a riscului - prin care s-a demonstrat că, de fapt, oamenii îşi calibrează comportamentele în funcţie de riscul perceput şi riscul acceptat. Astfel, explicaţia pentru agresivitatea din trafic este că, în momentul în care eu am un SUV, atunci percep mai puţin risc şi manifest comportamente riscante", arată Corneliu Havârneanu.

Şerban Huidu a declarat la poliţie că maşina sa a derapat. SUV-ul nu avea cauciucuri de iarnă

Profesorul mai spune că în momentul în care cineva îşi cumpără o maşină puternică mai apare o problemă: posesorul ei se gândeşte la siguranţa lui şi o neglijează pe a celorlalţi. „Mai apare şi faptul că, prin puterea maşinii, eu vreau să am putere. Dar toată problema ţine şi de personalitatea mea. Un SUV îmi oferă siguranţa şi posibilitatea de a-mi manifesta forţa faţă de ceilalţi participanţi la trafic şi de aici apar incidentele", explică profesorul Havârneanu.

Cum se manifestă inconştientul

Specialistul consideră că cele mai multe cazuri de agresivitate în trafic au loc pe fondul manifestării personalităţii conducătorilor auto. „Modul în care ne manifestăm în trafic ţine şi de inconştientul nostru. Transferul de putere vine din frustrările acumulate în timp, încă din copilărie, şi se manifestă prin diferite forme de agresivitate. Fiecare îşi găseşte calea de defulare", mai spune profesorul.

Unii nu suportă regulile

Specialiştii explică apariţia agresivităţii în trafic şi ca o tendinţă compensatorie care-i ajută pe indivizi să suporte inconvenientele şi frustrările din trafic, cele care rezultă din măsurile de siguranţă impuse. „Personalitatea şi alte variabile care pot explica o parte a atitudinii nu sunt în mod normal luate în considerare. Însă unele dintre aceste variabile joacă un rol important în psihologia traficului, în special în explicaţia alegerii de a merge cu viteză: de exemplu, caracteristica personalităţii de căutare a senzaţiilor", punctează profesorul.

El mai spune că, spre exemplu, excesul de viteză este o experienţă emoţională, pozitivă sau negativă, care „afectează" atitudinea, dar, independent de aceasta, teoria emoţiei poate deschide perspective prin care oamenii vor să comunice prin diverse manifestări.

"Un SUV îmi oferă siguranţa şi posibilitatea de a-mi manifesta forţa faţă de ceilalţi participanţi la trafic, şi de aici apar incidentele."
Corneliu Havârneanu
profesor de psihologie

Accidente cu jeepuri

În iulie 2004, Carmen Păunescu a făcut cel mai groaznic accident rutier petrecut în judeţul Dolj, când a intrat cu maşina de teren într-o Dacia Nova. Accidentul s-a soldat cu trei morţi.

În decembrie 2004, basistul trupei Compact, Teo Peter, îşi pierde viaţa într-un accident produs de un cetăţean american, angajat al Ambasadei SUA la Bucureşti, care l-a acroşat cu jeepul într-un stâlp, la intersecţia dintre Bulevardul Dacia cu strada Polonă din Capitală.

În august 2006, cetăţeanul britanic de origine pakistaneză Ali Imran, aflat la volanul unei maşini de teren, a lovit taxiul în care se afla regizorul Cristian Nemescu. Acesta a murit în urma impactului.

În august 2008, doi turişti aflaţi pe plaja de la Coştineşti au fost răniţi grav de George Ardeleanu, un şofer în vârstă de 20 de ani. Băiatul este fiul maistrului-şef în cadrul Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa, dar şi posesorul unor magazine şi al unei pensiuni în Costineşti.

În septembrie 2010, un om de afaceri din oraşul Oţelul Roşu, posesor al unui jeep, a accidentat grav un pacient care era transportat cu singura ambulanţă din oraş spre Caraş-Severin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite