Masacre la indigo, în Statele Unite şi Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 16 oameni au fost ucişi în Germania şi alţi 11 într-un stat american de persoane înarmate care au pus la cale aceste atacuri, fără niciun motiv . Opinia publică europeană şi cea americană sunt îngrozite după un nou val de atacuri cu armă, ce au avut loc într-un orăşel din sudul Germaniei şi în statul Alabama.

Cel puţin 15 persoane, majoritatea elevi la şcoala Albertiville din orăşelul Winnenden, din sud-vestul Germaniei, au fost ucişi de un tânăr care a deschis focul asupra acestora, aparent fără nici un motiv.

Conform cotidianului local Winnender Zeitung, presupusul autor al atacului avea 25 de ani în timp ce BBC susţinea ieri că acesta avea 17 ani. Atacatorul, un fost elev al şcolii, s-a sinucis după ce forţele de ordine au intervenit la faţa locului. Cu toate acestea, există şi varianta conform căreia el ar fi fost ucis de poliţie.

Cert este că după atacul asupra şcolii, acesta a fugit către centrul oraşului, cu poliţia pe urmele sale. Martorii oculari susţin că tânărul purta asupra lui o puşcă neagră, de asalt.

Autorităţile susţin că atacul ar fi început în jurul orei locale 09:45 (10:45 ora Bucureştiului). „Atacatorul a intrat în şcoală înarmat cu o puşcă şi ceea ce a urmat poate fi considerată o adevărată baie de sânge”, a declarat şeful poliţiei locale, Erwin Hetger, pentru Associated Press. „Nu am văzut aşa ceva niciodată în viaţa mea”, declara oficialul german.

Şi-a ucis colegii de şcoală

Printre victimele tânărului se numără nouă elevi, trei profesori şi trei persoane care mergeau în acel moment pe lângă şcoală. Forţele de ordine şi medicii care au sosit la faţa locului au descoperit imagini şocante.

„Era oribil, părinţii plângeau, elevii plângeau, era plin de poliţişti şi cu toate acestea nimeni nu putea spune exact ce se întâmplase”, a declarat un jurnalist local, pentru BBC.

„Toată lumea era speriată, elevii strigau după părinţii lor, ca să vină să-i ia din acel loc, însă părinţii nu erau lăsaţi să intre în şcoală”, a povestit jurnalistul german.

Martorii oculari povesteau ieri pentru televiziunile germane că după ce au început să se audă focuri de armă în şcoală, foarte mulţi elevi au început să sară pe geam, chiar şi de la etajele superioare.

La şcoala din Winnenden învaţă aproximativ 1.000 de elevi. În şcoli de acest tip învaţă elevi cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani. Poliţia germană anunţa ieri că părinţii tânărului deţineau legal 18 arme de foc.

Experţii în balistică urmează să vadă dacă în atac a fost folosită una dintre armele de foc pe care le deţineau părinţii acestuia.

Şoc şi în Alabama


image

Cel puţin 11 persoane au fost ucise de un psihopat, în statul american Alabama  Foto: Reuters



Atacul din Germania a venit la doar câteva ore după ce un eveniment similar a avut loc în statul american Alabama. Un individ înarmat a ucis cel puţin 11 persoane, între care propria mamă, soţia unui ajutor de şerif şi copilul acesteia în vârstă de numai trei luni, iar după o urmărire pe autostradă, în timpul căreia a tras la întâmplare, s-a sinucis.

Poliţia din Alabama a anunţat că acesta a deschis focul în patru locaţii. Masacrul a început în Samson, un orăşel din sud-estul statului Alabama şi s-a încheiat după o urmărire pe autostradă, în timpul căreia au fost trase focuri de armă, în oraşul învecinat, Geneva, aflat la 20 de kilometri depărtare, a anunţat FBI şi poliţia locală.

Autorul atacului, un bărbat în vârstă de circa 35 de ani, a ucis cinci oameni, inclusiv soţia unui ajutor de şerif  local şi bebeluşul ei de trei luni, la o locuinţă mobilă din Samson.

Printre alte victime se numără propria mamă, alte două persoane ucise la un magazin şi o benzinărie şi un bărbat care se afla într-o camionetă şi care a murit în timpul urmăririi pe autostradă, când suspectul pare să fi tras la întâmplare, a declarat Wynnton Melton, primarul din Geneva.

Deocamdată autorităţile nu ştiu ce a declanşat acest masacru. Sud-estul statului Alabama, care se învecinează cu Florida, este preponderent o zonă rurală, cu multe familii care au venituri mici. În SUA, dreptul la a purta arme de foc este recunoscut în chiar unul dintre amendamentele la Constituţie.

Atacuri inexplicabile

Unii psihologici consideră că problemele generate de criza economică ar putea potenţa comportamentul violent al unei persoane. Totuşi, astfel de atacuri aveau loc şi în perioade de criză economică.

Incidente în Franţa şi Ucraina

Circa 20 de persoane cu cagule şi dotate cu bare de fier, bastoane şi cuţite au pătruns marţi dimineaţa într-un liceu de la periferia de nord a Parisului, rănind 12 persoane.

Potrivit poliţiei, şase persoane au fost reţinute şi plasate în arest preventiv la comisariatul din Gagny, trei dintre ele fiind minore. Şi la Kiev a avut loc ieri un atac.

Astfel, o persoană a aruncat o grenadă de la ferestra unei instituţii apropiate sau a unei maşini, în principala staţie feroviară a capitalei ucreainiene. Cel puţin şapte persoane au fost rănite în atac.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite