Mărul nefast

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda calităţilor sale nutritive excepţionale - de care ar trebui să profităm cât mai mult - mărul a fost asociat în mitologia şi basmele populare cu ispita şi trădarea. Se ne amintim

În ciuda calităţilor sale nutritive excepţionale - de care ar trebui să profităm cât mai mult - mărul a fost asociat în mitologia şi basmele populare cu ispita şi trădarea. Se ne amintim doar de Adam şi Eva sau "Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici". Iată ce ne povesteşte şi scriitorul latin Clio: Mergând împăratul Theodosiu al Bizanţului la biserică, pentru sărbătoarea Epifaniei, Paulinos, omul de încredere şi prietenul împăratului, nu l-a putut însoţi, fiind bolnav. La ieşirea din biserică un om sărac i-a oferit împăratului un măr adus din Frigia, de o mărime nemaivăzută până atunci. Împăratul Theodosiu se minună foarte mult şi, împreună cu dânsul, toată Curtea care-l însoţea. Se bucură şi dărui săracului 150 de bani de aur şi trimise mărul augustei sale soţii, Eudochia, de o rară frumuseţe. Aceasta, în taină, trimise mărul lui Paulinos, pe care îl iubea în secret. Paulinos, nutrind o prietenie sinceră şi o admiraţie deosebită pentru împăratul Theodosiu, neştiind ce gânduri ascunse are împărăteasa şi nici că mărul fusese trimis de împărat frumoasei sale soţii, trimise mărul la rândul său împăratului, chiar când acesta ajunse la intrarea în palat. Acesta imediat l-a recunoscut şi l-a ascuns. A chemat pe frumoasa sa soţie Eudochia şi a întrebat-o unde este mărul pe care i l-a trimis. Eudochia a răspuns că l-a mâncat. Pusă de împărat să jure, aceasta a jurat strâmb. Atunci împăratul porunci să i se aducă mărul şi îl arătă soţiei sale. Se mânie foarte tare, înţelegând că Eudochia a trimis mărul lui Paulinos fiindcă îl iubea. Împăratul a dat ordin să fie ucis Paulinos, cel mai bun prieten al său şi omul său de suflet. De asemenea, a executat pe augusta sa soţie la Ierusalim.

Prăjitură cu mere şi brânză de vaci
Aluatul: 200 g brânză de vaci, 100 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 2 ouă, un vârf de cuţit de sare, 6 linguri lapte, 1/8 l ulei, 500 g făină, 1 plic praf de copt
Umplutura: 1 kg mere, 160 g zahăr, 1/2 linguriţă scorţişoară, 30 g stafide, 250 g brânză de vaci, 3 ouă, 125 g smântână, 1 lingură rom
Mod de preparare: Brânza, scursă bine, se amestecă cu zahărul, zahărul vanilat, ouăle, sarea, laptele şi uleiul. Se încorporează treptat făina amestecată cu praful de copt. Se frământă un aluat potrivit şi omogen, care se întinde într-o formă rotundă, unsă. Stafidele se spală sub jet de apă fierbinte, se scurg bine. Merele se curăţă de coajă, de căsuţa cu sâmburi şi se taie felii. Se aşază peste aluat, se presară deasupra stafidele, iar peste ele, 80 g zahăr amestecat cu scorţişoara. Se introduce forma în cuptorul încins la foc potrivit, pentru 25 de minute. Între timp, se amestecă brânza de vaci cu restul de zahăr, ouăle, smântâna şi romul. Se scoate prăjitura din cuptor, se pune deasupra compoziţia de brânză şi se mai dă la cuptor pentru 20 de minute.

ştiaţi că ?
În Evul Mediu, mărul era apreciat nu numai ca aliment, dar şi ca medicament sau produs cosmetic. Miezul său zdrobit se amesteca cu unele medicamente sau unguente pentru piele. De aici, şi cuvântul pomadă, care vine din franţuzescul pommade, derivat, la rândul lui, din pomme (măr).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite