Marty are informaţii despre CIAde la Ambasada Egiptului în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportorul Consiliului Europei în chestiunea închisorilor secrete ale CIA, Dick Marty, insistă că sunt indicii despre existenţa acestora. El a prezentat, ieri, Adunării Parlamentare a

Raportorul Consiliului Europei în chestiunea închisorilor secrete ale CIA, Dick Marty, insistă că sunt indicii despre existenţa acestora. El a prezentat, ieri, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei raportul său, în care spune că "nu există dovezi", dar nu are dubii despre diferite operaţiuni secrete ale CIA în ţările europene. Mult-aşteptatul raport Marty despre închisorile CIA în Europa s-a dovedit a fi mai mult un exerciţiu mediatic. În proporţie de 90%, raportul conţine referiri la anchetele de presă pe acest subiect şi foarte vagi concluzii. Una dintre ele este însă exprimată clar: "În această etapă a investigaţiei, nu există nici o dovadă irefutabilă a existenţei închisorilor secrete ale CIA în România, Polonia sau oricare altă ţară. Cu toate acestea, sunt mai multe indicii, din surse credibile, care justifică continuarea investigaţiilor". Una dintre sursele credibile ale lui Dick Marty este un fax interceptat de serviciile secrete din ţara sa, Elveţia, fax care ar conţine informaţii vehiculate între diplomaţii egipteni despre existenţa unor centre de detenţie ale CIA.
La vremea apariţiei ştirii despre fax s-a spus că nu era vorba decât de o banală revistă a presei europene redactată la Cairo. Marty spune însă că mai multe informaţii din document nu au fost publicate vreodată, deci n-ar fi o revistă a presei. şi, mai important, Marty susţine că sursa informaţiilor din fax ar fi Ambasada Egiptului la Bucureşti. Raportorul elveţian invocă eficienţa recunoscută a serviciilor secrete egiptene pentru a da credibilitate faxului interceptat.Cu toate aceste elemente, Dick Marty n-a reuşit să convingă Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi presa acreditată că s-au înregistrat progrese în dosarul închisorilor CIA. Pentru a ieşi din impas, deputatul elveţian a făcut nenumărate apeluri ca parlamentarii prezenţi să exercite presiuni asupra guvernelor lor naţionale pentru a da publicităţii informaţiile despre operaţiunile CIA care încalcă drepturile omului, fie ei şi presupuşi terorişti. În raportul său, Marty a sugerat şi ce întrebări să pună parlamentarii guvernelor lor.Cât priveşte delegaţia României, aceasta a comentat raportul prin trei vorbitori. Gyorgy Frunda (preşedintele delegaţiei - UDMR) şi Cezar Preda (PD) au dat asigurări că autorităţile române nu ascund informaţii despre centrele de detenţie ale CIA şi au încurajat continuarea investigaţiilor. Ei au avertizat însă asupra pericolului manipulărilor. Adrian Severin (PSD) a fost mai reţinut în a garanta că guvernanţii României de astăzi nu ascund informaţii, dar a pledat pentru monitorizarea respectării drepturilor omului în ţările Consiliului Europei cu instrumente politice. Astăzi, preşedintele Băsescu va ţine un discurs în faţa Adunării Parlamentare şi subiectul CIA poate fi reîncălzit.
Ambasada Egiptului la Bucureşti, pe care Adevărul a contactat-o, nu a vrut să comenteze în nici un fel declaraţiile lui Dick Marty, cu privire la provenienţa faxului ce acuza România de găzduirea unor prizonieri afgani şi irakieni. Nici Ministerul de Externe de la Cairo nu a vrut să se pronunţe asupra afirmaţiilor făcute de Marty la Strasbourg.

Chestionarul lui Dick Marty
Întrebări pe care parlamentarii ar trebui să le pună guvernelor lor
1. Este guvernul informat sistematic despre operaţiunile serviciilor secrete străine pe teritoriul naţional?
2. Există înţelegeri speciale cu SUA privind combaterea terorismului?
3. A cerut guvernul informaţii de la autorităţile SUA privitoare la acuzaţiile deţinerii de închisori secrete?
4. În cazul unor zboruri cu indicativ CIA se cere lista pasagerilor?
5. Care sunt bazele legale prin care se acceptă transportul prizonierilor altor ţări prin teritoriul naţional?
Notă: Chestionarul Marty conţine 15 întrebări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite