Mărturia poliţistului lovit de "beizadea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul de acum o săptămână, în urma căruia fiul vicepreşedintelui PDL, Cezar Preda, este cercetat penal, intră în zodia muşamalizării. Martorii la incident şi-au modificat

Scandalul de acum o săptămână, în urma căruia fiul vicepreşedintelui PDL, Cezar Preda, este cercetat penal, intră în zodia muşamalizării. Martorii la incident şi-au modificat declaraţiile. Singurul care a rămas pe baricade este poliţistul Marian Obreja.

Acesta l-a acuzat pe fiul deputatului PDL de ultraj, după ce l-ar fi lovit şi înjurat. În exclusivitate pentru "Adevărul", poliţistul a fost de acord să povestească modul în care a ajuns duşmanul familiei Preda din Buzău. Obreja speră ca judecătorii să facă dreptate în cazul său, chiar dacă el este doar un simplu agent de poliţie "în război" cu odrasla unui important politician şi om de afaceri.

Tânărul Mircea Preda era vizibil sub influenţa alcoolului
Marian Obreja, poliţist

Marş împotriva ucigaşului din Ferrari

Zeci de timişoreni cer în stradă ca Adrian Cocoană, criminalul din bolid, să fie pedepsit exemplar pentru moartea tânărului inginer.

Martorii scenei în care Mircea Preda, fiul "vicelui" PDL Cezar Preda, ar fi lovit un poliţist, şi-au schimbat declaraţiile

Mircea Preda este cercetat penal pentru ultraj, riscând să aibă probleme cu viza pentru SUA, unde este coleg de studii cu Horaţiu Prigoană, fiul lui Silviu Prigoană.

Cei care au asistat la scandalul din noaptea de duminică, 17 august, al cărui principal protagonist a fost Mircea Preda, au început, unul după altul, să nu-şi mai aducă aminte ce s-a întâmplat. Inclusiv taximetristul care a fost primul "duşman" al beizadelei de Buzău şi-a schimbat declaraţia după ce s-a împăcat cu fiul deputatului PDL.

În noaptea în care s-a petrecut incidentul, toţi martorii erau gata să declare că băiatul de bani gata, aflat într-o evidentă stare de euforie, l-a agresat pe poliţistul care a intervenit pentru a aplana conflictul dintre beizadea şi taximetrist.

Singurul care a rămas ferm pe poziţie este agentul Marian Obreja, poliţistul care a intervenit în altercaţia dintre Mircea Preda şi taximetrist şi care îl acuză pe fiul deputatului că l-a lovit.

"Era sub influenţa alcoolului!"

După scandalul de duminică, fiul lui Cezar Preda a fost de negăsit. Am încercat să-l contactăm pe deputatul PDL pentru a afla unde se află fiul său, dar acesta îşi închisese telefonul.

La rândul său, agentul Marian Obreja nu a dorit iniţial să discute despre incident. În cele din urmă, poliţistul a acceptat să-şi spună public punctul de vedere, cu sprijinul comandantului Poliţiei Buzău, comisarul-şef Viorel Ştefu.

Destul de reticent la început, tânărul poliţist buzoian a declarat că a preferat să nu apară în presă, atât pentru că există o anchetă în curs, cât şi pentru că nu consideră că a făcut altceva decât ceea ce era datoria sa. Are 24 de ani, lucrează în Poliţia Buzău din martie 2007 şi este încadrat ca sectorist în cartierul Simileasca, una dintre zonele rău famate ale oraşului.

Duminică seara se afla în Parcul Tineretului din municipiul Buzău, împreună cu un agent de la Poliţia Comunitară. Se inaugura o discotecă "de fiţe". Prezenţa la eveniment a unui mare număr de persoane cu bani mulţi era în măsură să atragă şi interlopi, astfel că misiunea poliţistului era să se asigure că nu vor exista incidente neplăcute.

În jurul orei trei dimineaţa, agentul a observat în faţa discotecii mai multe persoane care se agitau lângă un taxi. A văzut un tânăr care lovea cu piciorul în portiera maşinii. "Observând că tânărul este vizibil sub influenţa alcoolului, am mers lângă el, moment în care acesta a încetat să mai lovească în autoturism", a declarat poliţistul Obreja.

Bătaia din boschete

Crezând ca tânărul s-a calmat, poliţistul i-a cerut să nu mai stea pe carosabil şi să-l însoţească pe trotuar. Agentul ne-a declarat că a fost un pic surprins de reacţia fiului deputatului Cezar Preda, pentru că, deşi păruse că s-a calmat, acesta a început să-l înjure şi să-l îmbrâncească.

În cele din urmă, din cauza îmbrâncelilor repetate, a căzut peste un gard viu, suferind mai multe zgârieturi, ale căror urme erau încă foarte clare. Mircea Preda a căzut lângă el, moment în care, spune poliţistul, băiatul de bani gata l-a lovit cu pumnul. În circa un minut au apărut şi "mascaţii", cu ajutorul cărora l-a dus pe agresor la secţia de poliţie.

Martorii îşi schimbă declaraţiile

Cazurile în care un poliţist ce şi-a făcut datoria fără să ţină seama de relaţiile unei persoane şi apoi a avut probleme nu sunt deloc puţine. Poliţistul Marian Obreja pare însă dispus să meargă până la capăt.
Comisarul-şef Viorel Ştefu ne-a declarat că nu s-au făcut deocamdată presiuni asupra sa ori asupra lui Obreja. Din păcate, o serie de martori din acest caz au devenit, brusc, amnezici. Inclusiv şoferul de taxi de la care a pornit scandalul.

Mircea, beizadeaua din Dorobanţi

Fiul lui Cezar Preda, Mircea Preda (foto) este greu de găsit, neafişându-se prea des prin România, întrucât îşi petrece o mare parte din timp în Statele Unite, unde este coleg de studii cu Honorius Prigoană, fiul lui Silviu Prigoană.

Legăturile dintre cele două familii nu se opresc aici. Ca şi în cazul familiei Prigoană, la baza averii familiei Preda stau afacerile de salubrizare, iar "beizadeaua" Mircea Preda a deţinut acţiuni la ROSAL, firma lui Silviu Prigoană.

Cezar Preda este legat puternic de cel mai mare "gunoier" din România, firma RER, care deţine jumătate din acţiunile de la REBU şi multe alte societăţi de salubritate din ţară, iar soţia sa, Jeanina, a fost preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală (ANRSC).

Conform informaţiilor de pe plan local, Mircea Preda nu mai păstrează legătura cu foştii colegi din Buzău.
În perioadele în care este în ţară, preferă compania lui Honorius Prigoană şi a altor copii.

Între trei luni şi şase ani închisoare

Mircea Preda este cercetat penal pentru ultraj. Conform prevederilor Codului Penal, ultrajul este definit prin "lovirea sau orice acte de violenţă, săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii" - art. 239, alin. 2.

Dacă va fi găsit vinovat de ultraj, Mircea Preda riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani sau o amendă penală. Cel mai mult l-ar afecta însă cazierul, deoarece autorităţile americane sunt foarte sensibile la străinii cu probleme penale, Mircea Preda riscând să piardă prelungirea vizei.

Familia Preda contraatacă

La două zile după incident, Mircea Preda a dat o declaraţie pentru ProTV, pozând în victimă: "Am fost agresat fizic, mi s-a întors mâna la spate şi am fost culcat la pământ. Faptul că domnul poliţist a considerat că din cauza mea nu şi-a putut executa sarcinile de serviciu este un lucru total neadevărat", a spus tânărul.

De asemenea, contactat imediat după incident de Mediafax, deputatul Cezar Preda a declarat că fiul său i-a adus la cunoştinţă conflictul cu taximetristul, însă nu ştie ca tânărul să fi agresat şi un poliţist.

"Am discutat cu băiatul meu, mi-a spus că a avut o problemă cu un taximetrist, el şi prietenii lui din grup au dat o declaraţie, şi-au rezolvat problema, nu am niciun motiv să cred că a fost ceva în afara unei discuţii, o altercaţie.

Băiatul meu are 23 de ani, este major, mi-a explicat cum au stat lucrurile, să fie sănătoşi. Să văd însă ceva care există şi care contrazice ce-mi zice băiatul meu, nu ce spune fiecare, eu infirm conflictul cu poliţistul. Dacă a fost o altercaţie, legea o va rezolva", a spus Preda.

Am discutat cu băiatul meu, mi-a spus că a avut o problemă cu un taximetrist, el şi prietenii lui din grup au dat o declaraţie, şi-au rezolvat problema, nu am niciun motiv să cred că a fost ceva în afara unei discuţii, o altercaţie.
Cezar Preda,
vicepreşedinte PDL

Cititi si:

Protest pentru pedepsirea ucigaşului din Ferrari , de Malin Bot

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite