Mărţişoare fără număr!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarilor li se vor unge iar ochii în acest an. Soare primăvăratic, nori de praf, forfotă şi puzderie de vânzători ambulanţi de mărţişoare. Aşa arăta ieri-dimineaţă, încă de

Pensionarilor li se vor unge iar ochii în acest an.

Soare primăvăratic, nori de praf, forfotă şi puzderie de vânzători ambulanţi de mărţişoare. Aşa arăta ieri-dimineaţă, încă de la prima oră, zona din jurul kilometrului zero al Capitalei. Angajaţii firmelor de salubritate măturau în bătaie de joc, ca de obicei, bulevardul şi treptele gurilor de metrou.

Ca să intri în pasaj erai obligat să treci repede printre gunoaie şi să-ţi ţii cât poţi de mult respiraţia. Oameni bătrâni, îmbrăcaţi sărăcăcios, dar şi tineri cu haine şi frizuri la modă se îngrămădeau să cumpere mărţişoare. Nimeni nu părea că se sinchiseşte din cauza aglomeraţiei şi a prafului. O Românie în miniatură: toată lumea se agită, dar în urmă nu rămâne nimic. Doar mizerie.


Pe tarabe, ziare cu titluri inflamante. Printre subiectele zilei - vilele RA-APPS, închiriate la preţuri jenant de mici de către foşti înalţi demnitari ai statului. Unii dintre ei se declară "oameni de stânga" şi îi înfierează cu orice prilej (mediatic) pe îmbogăţiţii tranziţiei. Fac caz de moralitate. Noroc că mai au câte o mătuşă sau soacră cu dare de mână... Aşa pot urma şi copiii lor câte o şcoală prin Elveţia sau SUA. Apropo! De unde şi-or fi procurând ei mărţişoare?


La televiziunile de ştiri se toacă subiectul "exploziei" euro. Moneda europeană a depăşit 3,7 lei, un nou "prag psihologic", după cum le place analiştilor să spună. Săptămâna trecută a scos la iveală şi faptul că pensiile au fost majorate de ochii soacrei (pardon, dar n-are nicio legătură cu rudele liderilor noştri de stânga!). Creşterea preţurilor va anula, practic, măsura "protecţionistă" a guvernului. Pensionarilor li se vor unge iar ochii în acest an. Important este să crească prezenţa la vot. "Ne-au dat, le dăm şi noi!", şi-or imagina guvernanţii că vor spune cetăţenii în ziua scrutinului. Acum, vorba aceea, rămâne de văzut.


Până una-alta, ei, pensionarii, se înghesuie prin pieţe să cumpere mărţişoare ieftine şi ghiocei. Mai iese câte o ceartă, mai uită de greutăţi... Seara, la "telejurnal", se adună pe la vreun vecin şi comentează ultimele noutăţi.


Despre tineri, ce să mai vorbim?! Mai e un pic şi vine vremea să se deschidă terasele. Bere, cluburi, sesiune, vacanţă... Tot aşa până în pragul licenţei. Mai departe se întrevăd alte orizonturi. De pildă, din ce în ce mai mulţi absolvenţi aleg să plece în străinătate. Definitiv sau temporar, la muncă.

Se pare că ei nu prezintă mare interes pentru politicieni, întrucât n-au "spirit civic" şi nu prea ies la vot. Aşa că mucles la mărţişoare electorale! "Vă luaţi singuri din străinătate!", par a gândi aceia care, periodic, mai aruncă pe piaţă câte o strategie naţională pentru educaţie. Aşa ne-au obişnuit conducătorii. Fiecare pe cont propriu. Mărţişoare numai în campania electorală!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite