Marşul ultraşilor pentru "libertatea peluzelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suporterii au defilat împotriva proiectului de lege propus de Dumitru Dragomir Peste o mie de suporteri ai echipelor bucureştene, dar şi din Timişoara, Arad, Craiova, Tulcea sau Bacău au

Suporterii au defilat împotriva proiectului de lege propus de Dumitru Dragomir

Peste o mie de suporteri ai echipelor bucureştene, dar şi din Timişoara, Arad, Craiova, Tulcea sau Bacău au manifestat, ieri, împotriva proiectului de lege propus de preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, privind prevenirea şi combaterea violenţei pe stadioane. Pe parcursul defilării, aproximativ 150 de jandarmi şi poliţişti au asigurat ordinea.

Suporterii mai multor echipe de fotbal rivale s-au adunat ieri pe Bulevardul Kiseleff, în jurul orei 11.30, de unde au pornit pe Calea Victoriei către Palatul Parlamentului. Manifestarea, care s-a dorit una paşnică şi care să dărâme mitul suporterului-huligan, nu a trecut neobservată. Bucureştenii s-au oprit pentru a asculta scandările "ultraşilor" şi pentru a le face poze de pe trotuare sau de la balcoane.

"Să manifesteze, dar paşnic. Dacă le place fotbalul, n-au decât să cânte pe stadioane, dar să nu se ia la bătaie între ei sau cu poliţiştii sau mai rău, cu oamenii de pe stradă", a spus Mariana Gheorghieş, 47 de ani.

În timp ce câteva fete - suporteri înfocaţi - au împărţit pliante cu "încălcările drepturilor constituţionale" din legea lui Dragomir, ultraşii au scandat lozinci împotriva preşedintelui FRF. "Mitică, la puşcărie!", "Mitică, eşti o mizerie!", "Ne întoarcem la Ceauşescu", "Comunist, Mitică comunist", "Vom rămâne ultra, refuzăm dictatura", au fost cele mai populare scandări.

Fără lozinci antioficiali

Printre punctele Legii promovate de Dragomir care i-au deranjat pe suporteri s-au aflat art. 18, alin.s g, care sancţionează scandările care "denigrează sau defăimează imaginea oficialilor, a societăţii de securitate privată ori a forţelor de ordine sau a reprezentanţilor acestora", cât şi art. 18 alin. b, care interzice afişarea de bannere, steaguri ori alte inscripţii care conţin "texte sau imagini ce denigrează ori defăimează imaginea participanţilor la competiţiile sau jocurile sportive, inclusiv a spectatorilor".

Elias, liderul galeriei Dinamo şi unul dintre organizatorii manifestării, a declarat că "nu a fost un miting împotriva legii. Suntem siguri că parlamentarii vor respinge foarte multe puncte din această lege. Violenţa în fotbal trebuie pedepsită, însă nu aşa, educaţia nu se face cu puşcăria".

La rândul lui, Alexandru Tofan, liderul galeriei Steaua, a precizat că "ultras" nu ar trebui folosit doar în sens peiorativ, pentru că cei mai mulţi dintre suporteri sunt oameni "cu facultate şi slujbe respectabile", care îşi dedică "mai mult de jumătate din viaţă unei echipe". Mitingul nu a fost lipsit de incidente. Unul dintre suporterii prea aprinşi a îmbrâncit un trecător, şi a agresat câţiva ziarişti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite