Marşul sutanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preoţimea din Bucovina a revendicat fondul forestier bisericesc întrucât este "speranţa bolnavilor şi a bătrânilor"

După ce înainte de Paşti au fost obligaţi să semneze convocatorul, ieri, preoţii din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor au fost strigaţi la apel precum se face în armată. Motivul a fost participarea la marşul prin care ierarhii şi clericii suceveni cer dreptul de proprietate asupra pădurilor avute înainte de comunism.
Este vorba despre o suprafaţă de aproape 200.000 de hectare de pădure, din care nu li s-a dat deocamdată decât 30 hectare de parohie, ceea ce înseamnă aproximativ 1.500 de hectare administrate însă în continuare de Romsilva.
Îmbrăcaţi în reverende, şi nu în hainele liturgice, preoţii, călugării, ierarhii au defilat în tăcere prin centrul oraşului Suceava, însoţiţi doar de o înregistrare a Baladei lui Ciprian Porumbescu. În faţa prefecturii s-a citit o petiţie, iar IPS Pimen a făgăduit că acest marş se va repeta săptămânal, până la rezolvarea situaţiei.
Au participat, de asemenea, stareţii de la principalele mănăstiri bucovinene. Pancartele pe care le purtau încercau să arate că "fondul forestier bisericesc este speranţa bolnavilor şi a bătrânilor". Un alt motiv invocat de IPS Pimen este că prin recuperarea pădurii, confiscată de comunişti, s-ar putea restaura şi întreţine mănăstirile din nordul Moldovei, dintre care unele sunt deja intrate în patrimoniul UNESCO. Preoţii suceveni consideră, de altfel, că anul 2005 a însemnat o a doua confiscare, după cea făcută de comunişti în 1949. În faţa sediului Prefecturii Suceava, un consilier parohial din Câmpulung Moldovenesc, îmbrăcat în costum naţional, a citit o "scrisoare către creştini", semnată de IPS Pimen Suceveanul. "Am recurs la acest protest public după ce am fost minţiţi, jefuiţi, insultaţi", se arată în scrisoare. În acelaşi document se precizează că oamenii politici, cu rare excepţii, s-au angajat pe rând, în campaniile electorale, să restituie proprietăţile bisericeşti: "În opoziţie, toţi erau liberali, democraţi şi, mai cu seamă, creştini. La putere au devenit mai lacomi decât comuniştii"...
În 7 aprilie, Comisia judeţeană de fond funciar Suceava şi-a declinat competenţa de soluţionare a cererii Fundaţiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafeţe de aproximativ 192.000 de hectare de pădure. Motivaţia a fost că respectiva cerere nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar şi a Legii 247/2005 a proprietăţii. Potrivit unei note prezentate în susţinerea motivării, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la înfiinţare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere, şi nu de proprietate, fiind o fundaţie înfiinţată de stat.

Dotă pentru Mitropolia Sucevei
Sursele noastre ne-au spus că prin dobândirea acestui fond, pe lângă implicaţiile economice, ar exista şi implicaţii legate de puterea pe care IPS Pimen ar dobândi-o în cadrul Sf. Sinod. Este cunoscută dorinţa acestuia de a transforma Arhiepiscopia Sucevei în Mitropolie ceea ce ar însemna o rupere de Mitropolia Moldovei în al cărei scaun de mitropolit nu a reuşit să ajungă.

Exploatarea pădurilor aduce 20 milioane de euro anual
Miza revendicării celor 192.000 hectare de teren are şi o componentă economică importantă. Specialiştii apreciază că, în urma exploatării acestei suprafeţe de masă lemnoasă, pot fi încasate peste 20 milioane de euro anual. Potrivit fostului preşedinte al Romsilva, Ion Dumitru, 80% din ceea ce creşte în fiecare an pe întreaga suprafaţă se recoltează. "Estimativ, anual, de pe acest teren se pot obţine circa un milion de metri cubi de materie lemnoasă. În condiţiile în care preţul unui metru cub de lemn variază între 600.000 şi 700.000 de lei, venitul potenţial este colosal", ne-a declarat Ion Dumitru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite