Marşul bicicliştilor din Târgu Jiu, primit cu aplauze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul "Săptămânii Europene a Mobilităţii", la care au participat toţi angajaţii de la Protecţia Mediului. Peste 100 de elevi din municipiul Târgu Jiu,

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul "Săptămânii Europene a Mobilităţii", la care au participat toţi angajaţii de la Protecţia Mediului.

Peste 100 de elevi din municipiul Târgu Jiu, judeţul Gorj, au participat la un marş pe biciclete organizat, în premieră, de directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, Gheorghe Fometescu. Acţiunea a fost organizată în cadrul "Săptămânii Europene a Mobilităţii", care se desfăşoară, în fiecare an, în perioada 16-22 septembrie - eveniment la care, potrivit Comisiei Europene, în România şi-au anunţat participarea zeci de oraşe.

Marşul pe biciclete s-a derulat, ieri, pe o distanţă de 10 km - traseu care a străbătut, practic, oraşul Târgu Jiu. "Este o acţiune-pilot în care au fost angrenate patru şcoli şi colegii din Târgu Jiu, la eveniment participând peste 100 de copii. La anul, dacă voi fi sănătos, voi antrena 1.000 de elevi", ne-a declarat directorul APM Gorj, Gheorghe Fometescu. În cadrul evenimentului, cei peste 100 de copii în frunte cu directorul APM Gorj şi cu angajaţii instituţiei au mărşăluit pe biciclete, escortaţi de şeful Poliţiei Rutiere şi de şeful Poliţiei Comunitare.

20 de metri cubi de deşeuri

Pe întreg traseul, participanţii la marş au mers pe două roţi, cu o viteză de 15 km/oră, urmaţi îndeaproape de un camion în care copiii au depozitat maculatură şi deşeurile abandonate la voia întâmplării de-a lungul străzilor. Pe tot drumul parcurs, participanţii au fost răsplătiţi cu aplauze de către trecători - semn că acţiunea a fost bine-venită.

Atât angajaţii APM, cât şi copiii implicaţi în această acţiune au stat de vorbă cu trecătorii şi s-au întrecut în a colecta deşeuri şi maculatură - materiale care au fost depozitate la o societate cu capital româno-german din oraş, al cărui patron este Cornel Varvara. În funcţie de cantitatea de deşeuri colectate de fiecare, Varvara a răsplătit primii 10 copii cu premii în bani, iar directorul APM Gorj, Gheorghe Fometescu, le-a acordat tuturor elevilor diplome şi rechizite.

"Este prima dată când fac acest lucru şi îmi doresc ca acestă acţiune să se perpetueze. Copiii au colectat aproximativ 20 metri cubi de deşeuri, şi am dorit ca această acţiune să demonstreze că cei mici pot face astfel de gesturi în folosul mediului, fapt care le-ar aduce şi un câştig bănesc", a mai spus Gheorghe Fometescu.

O săptămână pe bicicletă

Satisfacţia directorului APM Gorj, Gheorghe Fometescu, este cu atât mai mare cu cât în cadrul acestei acţiuni a reuşit să atragă "personalităţi publice şi oameni politici din judeţ". El şi copiii participanţi la marşul pe biciclete au fost extrem de impresionaţi de susţinerea de care s-au bucurat din partea mai multor instituţii locale.
"Pe parcursul marşului, Primăria, Consiliul Judeţean şi Penitenciarul Târgu Jiu au predat teancuri de hârtie, colectată din timp pentru această acţiune.

Mai mult, în semn de solidaritate cu acţiunea noastră, primarul din Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, mi-a cerut permisiunea să facă o tură cu bicicleta mea. Exemplul lui a fost urmat şi de viceprimari", a declarat directorul APM Gorj. Mai-marele APM a spus că cele 200 de biciclete le-a împrumutat de la "Amicii Salvatori" - asociaţie care face parte din cadrul Consiliului Judeţean, al cărui director executiv este Sabin Cornoiu.

De altfel, directorul APM Gorj şi angajaţii instituţiei pe care o conduce au renunţat, în acestă săptămână, la maşini, ei folosind pentru deplasarea la serviciu bicicletele sau transportul în comun. "Scopul este de a face publicul larg să conştientizeze beneficiile pe care le aduce acest mod de viaţă pentru sănătate şi pentru calitatea mediului", ne asigură Gheorghe Fometescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite