Marile retrocedări din Vrancea, sub lupa DNA
0Procurorii cercetează actele depuse în mai multe dosare care privesc mii de hectare de pădure revendicate în judeţul Vrancea Procurorii DNA au ridicat copii după mai multe dosare care se
Procurorii cercetează actele depuse în mai multe dosare care privesc mii de hectare de pădure revendicate în judeţul Vrancea
Procurorii DNA au ridicat copii după mai multe dosare care se aflau în dezbaterea Comisiei Judeţene de Reconstituire a Dreptului de Proprietate Vrancea, după ce moştenitorul unor boieri celebri a reclamat faptul că anumite cereri de punere în posesie nu sunt validate, în timp ce altele, "false", venite de la un om de afaceri, Marcel Cosor, mandatat de alţi moştenitori ai aceleiaşi familii, au un regim "special".
Procurorii au demarat o anchetă şi au audiat, deja, câteva persoane în acest dosar, printre care şi pe Marcel Cosor. Retrocedările vizează peste 10.000 de hectare de pădure, care constituie averea foştilor boieri paşoptişti Apostoleanu şi Cincu. Pădurile acestora, moştenite de către Pusi Georgescu Leonida, Cecilia Apostoleanu şi Şerban Cincu, sunt revendicate prin doi mandatari: Marcel Cosor şi Anica Tudor. Cel care a sesizat DNA-ul este Şerban Cincu, care este nemulţumit de modul lent de desfăşurare a revendicărilor. Cincu a mai reclamat faptul că omul de afaceri Marcel Cosor, mandatarul lui Pusi Georgescu Leonida şi al Ceciliei Apostoleanu, ar fi depus la dosar acte false pe baza cărora a obţinut deja aproape 1.000 hectare de pădure în comuna Boloteşti din judeţul Vrancea. Comisia Judeţenă de Reconstituire a Dreptului de Proprietate Vrancea se află în mijlocul acestui scandal de succesiune, iar membrii acesteia ar putea ajunge să dea cu subsemnatul la DNA. "Eu am fost audiat, la DNA, ca şi martor. M-au întrebat, printre altele, dacă aş negocia, pentru subprefectul Dragoş Mircea, contracte de vânzare-cumpărare între el şi cei care îşi obţin, înapoi, pădurile", a declarat, pentru Adevărul, Marcel Cosor. Bărbatul spune că el nu are cunoştinţă de aceste lucruri, dar admite faptul că la comisia judeţeană se validează, cu prioritate, terenuri care, ulterior, sunt cumpărate de către "grupuri de interese".
"Oricine poate afla de aceste grupuri de interese"
"Oricine poate afla de aceste grupuri de interese dacă se duce la Oficiul Cadastrului şi urmăreşte intabulările", ne-a declarat Marcel Cosor. Şi Anica Tudor, mandatara lui Şerban Cincu, este nemulţumită de modul cum aplică legea Comisia Judeţeană de Reconstituire a Dreptului de Proprietate. "Ceilalţi moştenitori au un reprezentant care are trecere la autorităţi. Eu lupt de una singură şi nu sunt băgată în seamă de nimeni din Prefectură. Mi s-a spus că dosarul meu este acolo, într-o pungă, şi când are să-i vină rândul va fi discutat", spune Anica Tudor. Femeia acuză autorităţile că l-ar trata preferenţial pe omul de afaceri Marcel Cosor.
Prefectura confirmă ancheta DNA
Prefectura Vrancea a confirmat, prin purtătorul de cuvânt, că DNA a demarat o verificare în acest caz. "Printr-o adresă de la DNA ni s-au solicitat copii de pe mai multe dosare pivind retrocedările unor terenuri. Până în prezent nu a fost audiat niciun angajat al Prefecturii Vrancea. Nu ni s-a comunicat oficial care este obiectul cercetărilor efectuate de DNA", a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Cătălin Drăgulescu. "Ne-au cerut dosarele, au făcut copii şi au plecat. Au cerut doar dosarele la suprafeţele mari", a declarat Miara Flenchea, subprefect. Printre dosarele solicitate se află cele de punere a posesie în comunele vrâncene Boloteşti, Străoane, Răcoasa şi Soveja, unde sunt revendicate mii de hectare care se aflau în proprietatea foştilor boieri.