Marile puteri, divizate profund în cazul Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

trei ore de negocieri, şefii diplomaţiilor celor cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate (SUA, Rusia, China, Anglia, Franţa) şi omologul lor german n-au ajuns la o soluţie

trei ore de negocieri, şefii diplomaţiilor celor cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate (SUA, Rusia, China, Anglia, Franţa) şi omologul lor german n-au ajuns la o soluţie care să determine Iranul să cedeze în cazul programului său nuclear. În primele reacţii după întrunirea de la New York, a reţinut atenţia cea a unui înalt responsabil american care spunea că "nu există un acord asupra faptului că trebuie să existe o rezoluţie (a ONU) care să se refere la capitolul al VII-lea" al Cartei ONU care deschide calea posibilelor sancţiuni şi, în ultimă instanţă, la recurgerea la forţă. Interesante detalii a oferit ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, care a apreciat că rămân "în suspans cinci sau şase probleme". Cei "cinci plus unu" au avut în faţă un proiect de rezoluţie asupra căruia Rusia şi mai ales China au rezerve importante, îndeosebi la referirea la amintitul capitol VII. De altfel, China se teme că o rezoluţie de constrângere a Iranului ar putea provoca un nou război.

"Liberalismul şi democraţia au eşuat"
La discuţiile de la New York, Condoleezza Rice a evocat scrisoarea trimisă lui Bush de preşedintele Iranului, o premieră în raporturile bilaterale în cei 27 de ani scurşi de la ruperea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări. Demersul a luat prin surprindere lumea diplomatică, el având loc înaintea reuniunii de la New York. Teheranul anunţă încă o dată că e gata să negocieze cu oricine, inclusiv cu Bush, pentru a evita un conflict în problema nucleară, dar Casa Albă susţine că scrisoarea nu aduce nimic nou care să faciliteze reluarea istorică a dialogului direct. Scrisoarea de 18 pagini este foarte critică la adresa SUA, ea denunţă "rătăcirile" politicii externe americane şi prezintă cercetările ştiinţifice drept "unul dintre drepturile fundamentale ale naţiunilor". "Cât timp însă sângele nevinovaţilor va mai curge pe străzi, iar casele le vor fi distruse? Sunteţi mulţumit de situaţia mondială actuală? Credeţi că politicile actuale ale dvs. pot continua?" "Liberalismul şi democraţia occidentală n-au reuşit să realizeze idealurile umanităţii".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite