Marii poluatori vor fi urmăriţi continuu din satelit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sursele smogului din oraşe se pot identifica mai uşor cu ajutorul tehnologiilor NASA Asemenea anchetelor desfăşurate pe urmele criminalilor, detectarea poluatorilor necesită dovezi şi

Sursele smogului din oraşe se pot identifica mai uşor cu ajutorul tehnologiilor NASA

Asemenea anchetelor desfăşurate pe urmele criminalilor, detectarea poluatorilor necesită dovezi şi mărturii. Însă la nivelul ţărilor, continentelor sau oceanelor, a identifica infractorul e mai uşor de zis decât de făcut.

O echipă de climatologi şi specialişti în calitatea aerului de la Universitatea din Arizona a reuşit să rezolve această problemă propunând utilizarea sateliţilor NASA pentru a detecta sursele poluării aerului, relevă "Science Daily". Tehnica foloseşte datele colectate de sateliţi pentru a realiza modele computerizate ale evenimentelor petrecute în stratul de ozon.

În acest fel se extinde enorm aria monitorizată. Sateliţii furnizează informaţii nu numai din zone foarte îndepărtate, ci şi din ţări care dispun de sisteme slabe de detectare a poluării, cum ar fi, de exemplu, Mexic.
Potrivit profesorului Joe Fernando, de la universitatea citată, gazele de eşapament sunt elemente-cheie în formarea smogului urban, care îi afectează pe copii, bătrâni, pe cei care suferă de probleme de respiraţie, dar până şi pe adulţii sănătoşi.

Smogul provoacă insuficienţă respiratorie, dureri ale pieptului, risc crescut de infecţii şi agravarea astmului. Noul model computerizat asistat de satelit ar putea permite cercetătorilor să observe formarea unei formaţiuni de smog şi să transmită un avertisment către serviciile sanitare din comunităţile afectate pentru a face faţă situaţiei din punct de vedere medical.

Sistemul permite, de asemenea, şi localizarea surselor de poluare marine, fie situate de-a lungul coastelor, fie ale ambarcaţiunilor care navighează pe ocean şi ale căror emisii nu sunt monitorizate, deşi tratatele internaţionale prevăd restricţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite