Marii cablişti, restanţi la plata drepturilor de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au ameninţat că abonamentul la cablu se va scumpi din cauza sumelor pe care le datorează pentru plata drepturilor de autor, firmele furnizoare de cablu tv nu se grăbesc să vireze banii

Deşi au ameninţat că abonamentul la cablu se va scumpi din cauza sumelor pe care le datorează pentru plata drepturilor de autor, firmele furnizoare de cablu tv nu se grăbesc să vireze banii colectaţi de la abonaţi. Doi furnizori de cablu tv, Astral şi RDS-RCS, au restanţe de luni întregi la plata drepturilor de autor. Dacă în perioada mai-noiembrie 2005, RDS-RCS a achitat procentul de 2% din venituri pentru două luni, Astral nu a plătit nici un leu în contul drepturilor de autor, susţine Ana Achim, director executiv al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia Drepturilor de Autor (UCMR-ADA). "Am colectat doar 28 miliarde de lei vechi în perioada amintită de la toţi cei 400 de distribuitori prin cablu, pentru toate tipurile de drepturi de autor", ne-a declarat Ana Achim. Acest organism a fost, în perioada amintită, colector unic, adică avea sarcina de a colecta banii pentru toate tipurile de autori: de muzică, film, fonograme, artişti interpreţi etc. Reprezentanţii RDS contestă afirmaţiile Anei Achim. Ei susţin că firma a încheiat convenţii de plăţi cu toate organismele de gestiune colectivă şi că în 2005 s-au plătit peste 120 miliarde de lei vechi în contul acestor drepturi. Cealaltă companie acuzată de restanţe, Astral Telecom, nu neagă însă existenţa acestor datorii. Reprezentanţii UPC România (n.r. - companie care a preluat recent Astral) dau asigurări că datoriile vor fi achitate în cel mai scurt timp. La întrebarea de ce tarifele la cablu au crescut fără ca sumele datorate pentru drepturi de autor să fie plătite (n.r. - acesta a fost unul dintre motivele invocate pentru scumpire), reprezentanţii Astral au precizat că majorările de tarife sunt influenţate de un cumul de factori, printre care şi sumele datorate pentru drepturi de autor.
Alternativa la serviciile cabliştilor - până în 2012
Deşi sunt departe de a fi mulţumiţi de serviciile pentru care plătesc tot mai mult, românii nu vor avea o alternativă reală la cablul tv decât în cel mult şase ani. "Într-adevăr, există o restrângere din punct de vedere al opţiunilor şi calităţii în anumite zone geografice sau în oraşe. Există însă şi alternative precum televiziunea digitală prin satelit, pe piaţă fiind deja prezenţi mai mulţi ofertanţi. În plus, vom avea televiziune digitală terestră până în 2012, aceasta fiind o cerinţă a Uniunii Europene", ne-a declarat Zsolt Nagy, ministrul comunicaţiilor. Acest tip de televiziune va presupune pentru consumatori cumpărarea unui echipament de recepţie, cu acesta putându-se viziona un număr mare de programe. Până atunci, clienţii nemulţumiţi de serviciile companiilor de cablu se pot adresa Consiliului Concurenţei, care se ocupă de reglementarea concurenţei pe piaţa de cablu. Consiliul are în derulare, în prezent, o investigaţie asupra pieţei de cablu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite