Mariana Anghel a lansat patru albume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aniversarea a 25 de ani de carieră ai solistei de muzică populară Mariana Anghel, care a avut loc în ziua de Moş Nicolae, a prilejuit şi lansarea celor patru albume "Veniţi creştini la

Aniversarea a 25 de ani de carieră ai solistei de muzică populară Mariana Anghel, care a avut loc în ziua de Moş Nicolae, a prilejuit şi lansarea celor patru albume "Veniţi creştini la rugăciune", "Hai la crama din Jidvei", "Praznic luminos", "Vecina se teme rău". Trei dintre albume sunt realizate în colaborare (duet) cu interpreţii Sergiu Cipariu, Marcel Anghel şi Camelia Cosma-Stoita, care au fost şi ei prezenţi.

venimentul a fost onorat de prezenţa unor personalităţi ale muzicii populare şi ale folclorului autentic, ale muzicii uşoare, teatrului, filmului şi show-biz-ului, marea majoritate fiind colaboratori apropiaţi, prieteni, admiratori şi colegi de scenă şi turnee ai bine-cunoscutei interprete.

Mirabela Dauer, Gheorghe Turda, Ovidiu Komornyk, Marioara Murărescu, Benone Sinulescu, Silvia Dumitrescu, Elena Merişoreanu, Veta Biriş. Raoul, grupul Autentic, actorii Crina Matei, Ion Besoiu şi Bogdan Stanoevici, Voicu Enăchescu, prezentatoarea ştirilor N24, Cătălina Mihăiescu, şi mulţi alţii.

La lansarea albumelor sale, Mariana Anghel a mărturisit: "Păşind timid în viaţă şi în carieră, am realizat că lumea e altfel decât o ştiam eu". În toamna aceasta a împlinit 25 de ani de carieră dedicată cântecului popular, culturii şi tradiţiilor autentice de pe meleaguri hunedorene.

A debutat la ediţia I a emisiunii "Tezaur folcloric" a Marioarei Murărescu, a triumfat la multe concursuri, a cucerit Trofeul "Floarea din Grădină" şi premiul fundaţiei ETHNOS (1997) pentru realizările în domeniul culegerii şi promovării folclorului autentic.

"Am cântece cu ritualuri de la naştere şi până la moarte, vreo sută şi ceva de piese"

Născută pe Valea Streiului şi absolventă a secţiei de etnomuzicologie a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii "Hyperion" Bucureşti, Mariana Anghel este "o fată din Călanul Mic, care a învăţat să preţuiască doar cântecul adevărat, simplitatea şi frumuseţea costumelor vechi, unele uitate de mult în lăzile de zestre".

La sediul Organizaţiei Internaţionale de Folclor de la Modling (Austria), fotografia sa se află la loc de cinste, ca singura reprezentantă a folcorului românesc inclusă în galeria valorilor din muzica populară a ţărilor din lumea întreagă. A debutat în forţă la o vârstă fragedă, momente de care îşi aduce aminte cu plăcere. "Acele clipe n-au cum să fie uitate vreodată. Am participat la Orşova, în septembrie 1982, la un festival de folclor.

Aveam 16 ani, am luat locul III şi am fost revelaţia festivalului. Atunci am fost invitată la prima ediţie a emisiunii <> şi am dat primul interviu la emisiunea radiofonică Clubul Adolescenţilor de la Radio România Tineret". Cercetătorul Mariana Anghel a semnat culegeri de folclor din judeţul Hunedoara, rămânând fidelă Ţării Haţegului şi zonei Orăştiei, pe care le reprezintă.

"Timp de 25 de ani am reuşit să cuprind în albumele mele colinde, doiniţe, învârtite, cântece de nuntă şi de joc, jiene, piese care redau o parte din ceea ce simte omul care trăieşte în lumea satului. Am cântece cu ritualuri de la naştere şi până la moarte, vreo sută şi ceva de piese, autentice, inedite, nemodificate.

Am predat timp de patru ani canto - muzică populară la Şcoala de Arte din Deva, sper să mă pot întoarce la catedră, dar cred că publicul are nevoie de vocea şi de cântecul meu".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite