Marian Oprişan, trimis în judecată pentru un prejudiciu de 80 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uz de fals. Alături de preşedintele

de procurorii anticorupţie, fiind acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals şi uz de fals.
Alături de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea au mai fost daţi pe mâna judecătorilor, pentru complicitate, vicepreşedintele CJ Vrancea, Mircea Diaconu, director Direcţia Economică, Valeria Teodorescu, directorul Direcţiei Tehnice, Ion Costeanu, şeful Serviciului Drumuri şi Poduri, Liviu Rusu, precum şi dirigintele de şantier Valeriu Iacob. Conform anchetatorilor, în 2004, CJ Vrancea a primit suma de 1,9 milioane $ din partea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului pentru pietruirea drumurilor comunale din judeţul Vrancea.
Comisia de licitaţie numită de Oprişan ar fi selecţionat şi atribuit lucrări de construcţie unor firme neeligibile, conduse de prieteni ai pesedistului, cum ar fi SC Aispa Stars 95 SA - al cărei patron este omul de afaceri Corneliu Prunache sau SC Top Media condusă de Vasile Graur, fratele Valeriei Teodorescu. Firmele respective au contractat lucrări de asfaltare pentru 41 de drumuri comunale, din care o parte erau asfaltate anterior, iar pe altele nu s-a executat niciun fel de lucrare, însă banii au fost încasaţi. Pe cele câteva drumuri pe care au fost executate, lucrările s-au dovedit a fi de proastă calitate şi efectuate fără proiecte tehnice. Plăţile s-ar fi făcut integral în contul firmelor selecţionate, la două-trei zile după semnarea contractelor. Ordinele de plată au fost semnate de Oprişan şi Diaconu. Procurorii mai susţin că, din banii destinaţi pietruirii drumurilor, Comisia de licitaţie şi-a însuşit suma de 3,2 miliarde de lei. În perioada 2004-2005, Oprişan ar mai fi achiziţionat ilegal Complexul Turistic "Căprioara", în jurul căruia deţinea 8 hectare de teren. Pentru această achiziţie, Marian Oprişan ar fi alocat ilegal 17 miliarde de lei din fondurile publice ale CJ Vrancea. Acesta ar mai fi înaintat Guvernului României o adresă falsă, prin care a obţinut 3 miliarde lei din fondul de rezervă al guvernului. De asemenea, în patrimoniul CJ Vrancea se aflau Hotelul "Rucăr" şi "Hanul dintre Vii", situate în Soveja, respectiv Câmpineanca. În perioada 2003-2005, acestea au fost utilizate de Marian Oprişan ca locaţii de protocol, alocând din bani publici 5,2 miliarde de lei. Prejudiciul total se ridică la peste 80 miliarde de lei.

Oprişan ripostează
Marian Oprişan a respins, ieri, acuzaţiile care i se aduc de către procurorii anticorupţie, catalogând dosarul său ca fiind "unul eminamente politic". El a criticat faptul că a fost trimis în judecată fără a i se da posibilitatea să depună plângere împotriva rezoluţiei de respingere a probelor. "Puterea încearcă să abată atenţia opiniei publice şi a Uniunii Europene de la adevăratele probleme ale României, prin aducerea în prim-plan a unor ţapi ispăşitori", a subliniat Oprişan. El consideră că "în România anului 2006, cine face ceva pentru comunitate este cercetat de DNA".

Alţi politicieni faţă cu justiţia:
PSD:
Adrian Năstase - cercetat în trei dosare
Miron Mitrea - învinuit
Ristea Priboi - învinuit
Radu Mazăre - învinuit
Mihail Sireţenu - învinuit
Marian Vanghelie - învinuit
Ion Iliescu - învinuit
Dan Ioan Popescu - sechestru pe avere
şerban Mihăilescu - trimis în judecată
şerban Brădişteanu - trimis în judecată
Ioan Dumitru - trimis în judecată
Emilian Cutean - trimis în judecată
Corneliu Iacobov - trimis în judecată
Dumitru Sechelariu - trimis în judecată
Nicolae Mischie - trimis în judecată
Vasile Duţă - trimis în judecată
PNL :
Dinu Patriciu - învinuit
Adrian Inimăroiu - trimis în judecată
PD :
Stelian Duţu - învinuit
Ioan Manţog - învinuit
PC :
George Copos - învinuit
PNG:
Gigi Becali - învinuit şi cercetat
Minorităţi
Ioan Savu - trimis în judecată

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite