Maria Huza, judecată pentru corupţie, vrea spor de corupţie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Tribunalului Bucureşti, Maria Huza, trimisă în judecată de DNA pentru corupţie, cere instanţei să oblige Ministerul Justiţiei să-i plătească, pentru perioada

Fostul preşedinte al Tribunalului Bucureşti, Maria Huza, trimisă în judecată de DNA pentru corupţie, cere instanţei să oblige Ministerul Justiţiei să-i plătească, pentru perioada 2002-2006, sporul acordat magistraţilor care judecă fapte de corupţie.

Concret, ea susţine că a fost discriminată la salariu şi nu i-a fost acordat sporul de 30% pentru perioada iulie 2002 - aprilie 2004 şi de 40% pentru aprilie 2004 - februarie 2006 din indemnizaţia de încadrare brută lunară. Fostul preşedinte al Tribunalului Bucureşti aduce ca probe o decizie a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi o iniţiativă legislativă a fostului ministru al justiţiei, Monica Macovei.

Consiliul pentru Combaterea Discriminării a constatat în iulie 2005 existenţa unei discriminări directe între magistraţii care iau un spor pentru instrumentarea unor dosare de corupţie şi colegii lor. Sporul de 30% şi, ulterior, 40% a fost motivat pentru necesitatea asigurării incoruptibilităţii. În 2005, Ministerul Justiţiei a iniţiat un proiect legislativ menit să înlăture situaţia discriminatorie.

Maria Huza a fost trimisă în judecată pentru instigare la acordare de credit şi fals în declaraţii în legătură cu modul în care a obţinut un apartament din fondul locativ de stat, destinat tinerilor căsătoriţi.

Ministerul Justiţiei a pierdut sute de milioane de lei

Maria Huza are mari şanse să câştige acest proces, după ce, la începutul acestui an, instanţa supremă s-a pronunţat printr-un recurs în interesul legii, în sensul admiterii acestui gen de acţiuni.

Ministerul Justiţiei a plătit, în perioada 2005-2006, peste 300 milioane RON unor magistraţi, ca urmare a litigiilor declanşate de aceştia privind drepturile salariale. Ministerul a fost chemat în judecată, de magistraţi sau grefieri, în 2006, în 1.924 de litigii în materia conflictelor de drepturi la care se adăugau dosarele de executare silită.

Astfel, în 2005, Ministerul Justiţiei a cheltuit 123.597.400 RON pentru plata sporului de 15 la sută pentru condiţii grele, vătămătoare sau periculoase aferente perioadei 1 noiembrie 2000 - 31 martie 2001; plata dintre salariul cuvenit şi cel efectiv acordat pentru perioada mai-octombrie 2000, precum şi pentru cea de la 1 ianuarie 2002 până în prezent. (L. Năstase/ I. Stoica)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite