Maria Antoaneta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Antoaneta s-a născut la Viena, Austria, pe 2 noiembrie 1755. A fost fiica Împaratului Francisc Stefan de Lorena şi a Împărătesei Maria Tereza. La vârsta de 15 ani s-a căsatorit cu Louis,

Maria Antoaneta s-a născut la Viena, Austria, pe 2 noiembrie 1755. A fost fiica Împaratului Francisc Stefan de Lorena şi a Împărătesei Maria Tereza. La vârsta de 15 ani s-a căsatorit cu Louis, moştenitor la tronul Franţei. Această alianţă era făcută în scopul cimentării relaţiei dintre dinastia Bourbon a Franţei şi Dinastia Habsburgilor, a Austriei. Frumoasa şi hotărâtă, Maria Antoaneta se afla cumva în antiteză cu Louis, care era un tânăr foarte tacut si timid.

Când soţul său a urmat la tron, Maria Antoaneta a devenit regina, în 1774. În 1778 s-a născut primul lor copil, o fiică. Au urmat încă doi băieţi şi o fată. Chiar înainte de a fi regina, reuşise să devină extrem de nepopulară, din cauza comportamentului ei extravagant şi impetuos, care se afla în contradicţie cu eticheta franceză; în plus, zvonurile despre infidelităţile ei conjugale căpătaseră amploare.

Când se refereau la ea, oamenii o numeau "austriacă" şi era profund antipatizată de poporul francez. S-a implicat în afacerile de stat, punându-i-se în cârcă multe dintre problemele financiare ale Franţei de la acea vreme. De asemenea, se presupune că a fost implicată în aşa-numitul scandal, Afacerea colierului (1785), în care era vorba despre achiziţia frauduloasă a unor bijuterii. Astfel că, în timpul Revoluţiei, Maria Antoaneta devenise simbol al urii populare.

Duba izbucnirea Revoluţiei, în 1789, Maria Antoaneta s-a opus vehement oricarei idei care viza limitarea puterii monarhiei, refuzând orice negociere în acest sens, chiar si cu revoluţionarii moderaţi. Dupa marşul care a avut loc la Versailles, în octombrie 1789, familia regală a fost forţată să se mute la Palatul Tuileries din Paris. În mare secret, Maria Antoaneta a apelat la fratele sau, Împaratul Leopold II, pentru a-i salva. Neprimind niciun ajutor din partea fratelui său, a fost forţată să părăsească Franţa.

Deşi soţul sau, Louis a protestat, a luat ea hotărârea pentru amândoi. În noaptea zilei de 20 iunie, 1791, deghizaţi în călători obişnuiţi, Maria Antoaneta şi Louis au fugit din Paris cu o trăsură, împreună cu copiii, dar au fost capturaţi la Varennes şi readuşi în Paris, ca prizonieri. Fuga lor n-a facut decât sa întărească ura împotriva monarhiei. La 10 august 1792, familia regală a fost încarcerată. Mai târziu, Louis a fost condamnat pentru trădare şi executat prin ghilotinare la 21 ianuarie, 1793. Sentinţa Mariei Antoaneta a fost aceeaşi ca în cazul soţului ei, trădare. A fost decapitată la 16 octombrie, 1793, la Paris.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite