Mari investitori, în judeţe sărace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pirelli construieşte o nouă fabrică în Gorj, Toyota vrea să asambleze în Suceava După modelul Nokia de la Jucu, alte două mari companii vor să-şi extindă activitatea în România.

Pirelli construieşte o nouă fabrică în Gorj, Toyota vrea să asambleze în Suceava

După modelul Nokia de la Jucu, alte două mari companii vor să-şi extindă activitatea în România. Pirelli va construi o fabrică de filtre auto în Oltenia, iar Toyota ar negocia în Moldova.

Fabrica de filtre auto Pirelli, care va fi construită în Parcul Industrial Bumbeşti-Jiu, la aproximativ 30 km de Târgu-Jiu, se va întinde pe o suprafaţă de 8.000 mp.

Şase imobile din incinta Parcului Industrial Bumbeşti-Jiu au fost demolate pentru a face loc noii construcţii. Potrivit conducerii societăţii Pirelli&Ambiente Eco, în locul imobilelor demolate se vor construi un laborator anexat fabricii, o cabină electrică şi liniile electrice subterane interioare, un drum de acces pentru camioane.

Inaugurare Pirelli în iunie

Fabrica de filtre auto este programată să fie pusă în funcţiune în luna iunie a acestui an. Unitatea din Gorj va fi cea de-a treia din România, după cele din Zalău şi Slatina, Pirelli vrând să investească în prezent peste 70 de milioane de euro.

"Investiţia Pirelli înseamnă pentru noi crearea a 500 de locuri de muncă pentru început, iar în următorii doi - trei ani, aproximativ 2.000", a precizat Marius Vlaicu, director Parcul Industrial Bumbeşti-Jiu.

Toyota, interesată de Suceava

Producătorul japonez de automobile Toyota intenţionează să construiască la Suceava o fabrică de asamblare a propriilor autovehicule. Potrivit unor surse din Consiliul Judeţean, japonezii au şi găsit locaţia unde îşi vor ridica fabrica.

Este vorba de Centrul Economic Bucovina, aflat în imediata apropiere a Aeroportului "Ştefan cel Mare". "Este vorba despre un grup de firme care au legătură cu Toyota. Trebuiau să vină recent 15 reprezentanţi ai firmelor, dar din cauza vizelor n-au putut ajunge. În luna iulie, vor veni din nou la Suceava pentru a discuta concret detaliile colaborării.

Nu pot să spun acum care vor fi termenii contractului, dar vreau să-i asigur că vor beneficia de întreg sprijinul nostru", a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mârza. El a adăugat că "discuţia cu japonezii a fost legată de începerea activităţii de asamblare". , a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mârza.

Şomaj ridicat în Gorj şi Suceava

Ultimele date furnizate de Institutul Naţional de Statistică plasează judeţele Suceava şi Gorj printre cele mai sărace din ţară. În Gorj, numărul şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă era, la ultima evaluare, de 14.252, iar rata şomajului ajungea la 9,3%.

În ceea ce priveşte salariul mediu net, oltenii câştigă 800 lei/lună. Sucevenii o duc ceva mai bine la capitolul şomaj, cu doar 11.816 oameni fără un loc de muncă, rata şomajului fiind de 4,6%. Salariul mediu este, în judeţul Suceava, 639 de lei/lună.

Modelul "Jucu" se extinde în ţară

Gigantul finlandez Nokia a început în februarie, la Jucu (Cluj), producţia de telefoane mobile investiţia grupului ridicându-se la 60 milioane de euro. Prima linie de fabricaţie funcţionează cu 200 de oameni într-un singur schimb, dar până la sfârşitul anului uzina va ajunge la 1.200 de salariaţi care vor lucra în două schimburi.

Salariile pentru angajaţii români sunt în jur de 800 de lei/lună brut plus bonuri de masă. Modelul finlandezilor a fost copiat şi de alte mari companii.

2000 de locuri de muncă vor aduce investiţia Pirelli în judeţul Gorj

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite