Marginalizarea sportului este un atac la tânăra generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii implicaţi în lupta cu stupefiantele susţin dezvăluirile din ziarul Adevărul, care a publicat date conform cărora capacitatea de efort a tinerilor români a scăzut la jumătate.

Specialiştii implicaţi în lupta cu stupefiantele susţin dezvăluirile din ziarul Adevărul, care a publicat date conform cărora capacitatea de efort a tinerilor români a scăzut la jumătate. Marginalizarea sportului în şcoli, demonstrată de studiu, nu are impact doar asupra puterii de muncă, susţin ei. Copiii care cresc fără sport sunt atraşi mai uşor în capcana drogului. Am discutat cu prof. Cristian Ene, preşedintele Asociaţiei "Forum Antidrog", despre folosirea sportului ca alternativă la dependenţă. Prof. Ene s-a arătat şocat de decizia de eliminare a educaţiei fizice din probele de la bac, care spulberă şi ultima speranţă de creştere a interesului pentru sport.
- Care este poziţia dumneavoastră faţă de decizia MEdC?
- Este o hotărâre bazată pe necunoaştere sau un atac la tânăra generaţie. Autorităţile fac aceeaşi greşeală ca atunci când au negat existenţa traficului şi consumului de droguri. După 89, se spunea că nu avem consum, că stupefiantele sunt prea scumpe pentru români. A fost politica struţului care îşi ascunde capul în nisip, în loc să stopăm acest fenomen din primele momente, iar azi se văd efectele negative: spitalele nu fac faţă tinerilor dependenţi de heroină.
- Care vor fi consecinţele acestei măsuri?
- Sportul nu se poate face la "fără frecvenţă". Jocurile pe calculator nu le vor dezvolta corpul şi psihicul tinerilor aşa cum o face educaţia fizică. Toţi sportivii renumiţi au descoperit şi au îndrăgit sportul din primii ani de şcoală, aceeaşi şcoală pe care guvernanţii o tratează acum cu lipsă de respect. Sportul a adus României un Ilie Năstase, o Nadia Comăneci, un Ivan Patzaichin, o Gabi Szabo, o Elisabeta Lipă... Ei nu ar mai fi făcut performanţă dacă ar fi căzut în păcatul stupefiantelor. Fără sport, societatea românească se va mai pricopsi cu încă o boală. Odată cu scăderea capacităţii fizice, se înrăutăţeşte şi starea de sănătate. Apar probleme cardiovasculare şi de obezitate, care duc inevitabil la scăderea capacităţii de muncă, iar printr-un confort psihic scăzut poate apărea şi tentaţia drogurilor. Un copil molâu, obez nu se va simţi bine, va suferi tot felul de afecţiuni, iar iluzia că îşi poate cumpăra o stare de bine cu drogul îl expune tentaţiei.
- Sportul nu împiedică traficanţii să-i tenteze pe tineri!
- Activitatea fizică permite tinerilor să-şi construiască reţele sociale: să lege prietenii, să-şi dezvolte spiritul de echipă, să se integreze în societate. Calculatorul sau televizorul îi izolează, îi fac să fie neadaptaţi social şi emoţional, aşa încât devin uşor victimele unora care se droghează. Ca să fie acceptaţi, vor face compromisuri morale, se vor integra în grupuri de marginalizaţi, alcătuite după un singur criteriu - să nu se opună la încălcarea normelor şi legilor. Sportul fortifică şi psihicul, îţi dă tăria să refuzi, când gaşca te invită să iei "ceva", fără teama că vei fi abandonat, fiindcă ai un grup de sprijin: echipa din care faci parte la club.
- Cum putem aduce autorităţile cu picioarele pe pământ?
- Sportul este adevărata alternativă la droguri. Vom declanşa împreună cu Blocul Naţional Sindical, Fundaţia "Cristi Chivu" şi Asociaţia "Sportul Pentru Toţi" acţiunea "Sportul ca alternativă", în cadrul Campaniei Naţionale Antidrog, începând cu jumătatea lunii octombrie. Vor fi cooptaţi toţi cei care au adus României glorie prin prestaţia lor în sport şi care sunt alături de generaţia tânără a României.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite