Marfă puţină la Târgul Bursier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brokerii nu s-au întrecut în a prezenta investitorilor discounturi sau produse noi la ediţia din acest an Deşi este una dintre puţinele manifestări dedicate publicului investitor, Târgul

Brokerii nu s-au întrecut în a prezenta investitorilor discounturi sau produse noi la ediţia din acest an

Deşi este una dintre puţinele manifestări dedicate publicului investitor, Târgul Bursier nu reuşeşte, încă, să reunească nume de top sau promoţii consistente.

Numai 12 din cele 75 de societăţi de intermediere financiară au ales să vină la ediţia din acest an a târgului, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute. Brokerii au scos la vedere produsele bursiere lansate în ultimele luni.

Din păcate, însă, firmele de brokeraj nu s-au întrecut în discounturi pentru conturile deschise pe perioada târgului, preferând să expună şi să explice mecanismele de tranzacţionare pe piaţa românească sau pe bursele externe, precum şi avantajele acestora.

Tranzacţionarea on-line, de bază

Cele mai multe dintre firme şi-au promovat platformele de tranzacţionare on-line. De exemplu, pe platforma Spartacus dezvoltată de IFB Finwest, clienţii pot vizualiza "în direct" portofoliul, dar şi piaţa în adâncime, pe cinci paliere de preţ, sau sunt anunţaţi de deţinerile pe care le au.

"În plus, investitorul poate lansa singur ordinul de vânzare/cumpărare în piaţă", explică Claudiu Pisargiac, trader la IFB Finwest. Suma minimă pentru deschiderea unui cont este de 5.000 de lei, iar comisionul iniţial este de 1-1,2% din valoarea tranzacţiilor. În ton cu recenta reducere a comisioanelor operată de BVB, brokerii anunţă scăderi ale taxelor. "Vom reduce la jumătate comisioanele de tranzacţionare on-line", spune Florin Dan, broker la Carpatica Invest. Plasamentul iniţial în acest caz este de 3.000 de lei.

2.000 de lei, cont pe derivate

Comisioane mai mici, dar promoţionale, a promovat şi societatea Prime Transaction. "Pentru cei care au ales să-şi deschidă un cont în perioada târgului, Prime Transaction a acordat un discount de 30% la comisioanele de tranzacţionare până la sfârşitul anului", spune Alin Brendea, vicepreşedintele Prime Transaction.

Pentru a intra on-line pe piaţa derivatelor de la BVB, Estinvest Focşani, lider în topul intermediarilor pe acest segment, anunţă o investiţie minimă de 2.000 de lei. "Pe platforma Ftrader, lansată în luna aprilie, plasamentele iniţiale sunt mai mici într-o primă etapă, iar până la 1 iunie nu a fost perceput niciun cost din partea clienţilor", subliniază Emanuela Bodaş, director comercial Estinvest.

Cu cel puţin 5.000 de dolari, investitorii pot avea acces şi pe pieţele externe. "Uzual, se tranzacţionează pe piaţa FOREX (n.red.: piaţa valutară internaţională) şi în marjă", spun reprezentanţii WBS România. Firma anunţă un comision de 0,35% pentru tranzacţiile cu acţiuni în următoarele trei luni şi de 1 leu/contract futures.

Societăţile din top 5 au alte proiecte

Niciuna din firmele de brokeraj din top 5 pe piaţa românească nu a fost prezentă la târg. "A fost o situaţie de conjunctură: avem în derulare alte proiecte în acest moment", ne-a explicat Sorin Apostol, preşedintele KBC Securities România, societate care ocupă prima poziţie în clasamentul intermediarilor după primele cinci luni din acest an.

"Lipsa de timp dar şi de resurse umane ne-a împiedicat să participăm la târg", spune Dana Mirela Ionescu, preşedintele Raiffeisen Capital&Investment, companie care, la sfârşitul lunii mai deţinea a treia poziţie pe piaţa de intermediere. La rândul său, Rareş Nilaş, preşedintele BT Securities, a precizat că "alte proiecte de anvergură nu au făcut posibilă această participare". Casa de brokeraj deţinea a patra poziţie în piaţă de la începutul acestui an.

Preşedintele vrea privatizări prin bursă

Prezent la deschiderea Târgului Bursier de Investiţii, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat "un suporter fără rezerve" al utilizării Bursei de Valori Bucureşti în procesul de privatizare. "Unde mai bine decât la Bursă se poate începe procesul de privatizare al marilor producători de energie? (…)

Cred că şi brokerii au un rol, nu doar de a aştepta ca guvernul să facă ceva, ci prin acţiuni publice, să convingă nu doar guvernul, ci şi românii, că privatizarea la Bursă este cea care pune în valoare piaţa de capital şi garantează transparenţa operaţiunilor", a declarat Băsescu. Totodată, a fost semnalată problema "acţiunilor reziduale" pe care statul le are în multe companii privatizate.

"Dacă am fi un stat care ar dori să arate transparenţă totală, aceste resturi de acţiuni ar trebui să vină către Bursă foarte rapid", a subliniat preşedintele. Referindu-se la listarea Fondului Proprietatea, şeful statului a arătat că acest proces ar putea avea loc imediat după alegeri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite