Marele exod la cumpărături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentele ieftine sunt principalul motiv pentru care românii fac shopping la vecini
Alimentele ieftine sunt principalul motiv pentru care românii fac shopping la vecini

Românii care locuiesc în apropierea graniţelor ţării sunt mai norocoşi decât ceilalţi, pentru că îşi pot face cumpărăturile peste hotare, la preţuri mai mici cu până la 50%.

Sudul ţării „migrează" în Bulgaria pentru conservele ieftine, cei din vest trec graniţa la unguri şi la sârbi, unde alimentele de bază şi seturile de cadouri costă mai puţin decât la noi, iar moldovenii merg în Basarabia şi Ucraina pentru ofertele imbatabile la dulciuri şi băuturi alcoolice.

Locuitorii din judeţul Bihor merg la supermarketurile din Ungaria, unde alimentele sunt cu până la 35% mai ieftine. Pe de altă parte, cei din Baia Mare dau fuga la ucraineni, unde preţurile sunt mai mici cu până la 60%. Ieşenii trec Prutul pentru a-şi face plinul, la maşină pentru că un litru de benzină costă doar 4 lei, iar GPL-ul, 1,7 lei.

TIMIŞOARA

Mii de români din judeţele învecinate frontierei cu Serbia şi Ungaria şi-au făcut deja un obicei din a merge peste graniţă pentru a face cumpărăturile săptămânale. Preţurile mai mici nu sunt singurul motiv pentru care mulţi timişoreni, arădeni, cărăşeni şi bihoreni aleg să-şi facă mare parte din cumpărături în Ungaria sau Serbia.

Produsele la reducere sunt mult mai variate, gama de produse oferite este mult mai mare şi condiţiile sunt mai civilizate. Mulţi dintre clienţii magazinelor Cora, Tesco, Aldi, Lidl din oraşele maghiare aleg să îşi petreacă Sărbătorile în străinătate, datorită ofertelor avantajoase cu care îi atrag agenţiile de turism.

Parcarea, plină de maşini româneşti

Judeţele Bihor, Caraş-Severin, Arad sau Timiş sunt reprezentate cu brio în weekend, în magazine auzi des limba română printre rafturi. „Eu vin de două ori pe săptămână şi fac un plin de portbagaj. Veneam şi înainte de creşterea TVA-ului. Pe lângă faptul că e mult mai ieftin, sunt produse mai variate, care nu se găsesc la noi. De multe ori mă roagă prietenii să le cumpăr şi lor", a spus Vasile Bucur, din Timişoara.

ARAD

Arădenii dau o fugă până în Battanya, Szeged sau Mako, înainte de Crăciun. Produsele de bază sunt mai ieftine acolo cu până la 20%. „Am venit să iau jucării şi dulciuri pentru nepoţi şi copii. Aici sunt cu mult mai ieftine decât la noi. Am găsit câteva magazine unde venim de ani buni şi ne facem cumpărăturile. Chiar merită şi drumul, şi benzina. Până când vom avea şi noi parte de aşa reduceri... Poate niciodată", ne-a povestit Costel Berzovan, un arădean.

ORADEA

Sute de orădenii pleacă peste graniţă pentru a cumpăra cadouri şi mâncare, pentru Sărbătorile de iarnă. Unul dintre clienţii magazinrlor din ţara vecină este Zoltan Ana. Aceasta spune că distanţa până în Debrecen, Ungaria, este mică, iar produsele găsite acolo nu au corespondent în Oradea. „Preţurile sunt mai mici, iar calitatea produselor incomparabil mai bună. Am un avantaj că ştiu şi limba, şi aşa pot să mă înţeleg cu vânzătoarele", explică tânăra.

Diferenţă mare de preţ

În magazinele ungureşti, preţurile pot să difere destul de mult de cele practicate în Oradea, în funcţie de produs. Un cofrag cu ouă, care are trecere la români, costă în Ungaria numai 10 lei, în timp ce în unele magazine din Oradea preţul acestuia se ridică şi la 16 lei. O diferenţă destul de mare există şi la făină sau ulei. „Dacă vrei să cumperi făină sau ulei, e bine să iei în cantitate mare. Cu cât cumperi mai mult, cu atât e mai ieftin", explică Zoltan Ana.

Vânzătorii din Ungaria s-au obişnuit deja cu clienţii români. Csontos Peter, şeful unui magazin din Berettyóújfalu, spune că din cinci clienţi, cel puţin doi sunt români. „Oamenii sunt clienţi obişnuiţi. Cei mai mulţi cumpără ulei, făină sau ouă, iar acum multe bomboane de pom sau dulciuri", spune bărbatul.

Click pe foto pentru a vedea cu cât sunt mai ieftine produsele la vecini



SATU MARE

Aflat la numai 40 de kilometri de Satu Mare, hipermarketul Tesco din Mateszalka, Ungaria, este împânzit zilnic de sătmăreni. Nu doar preţurile mai mici sunt singurul motiv pentru care sătmărenii aleg să-şi facă cumpărăturile la vecinii maghiari ci şi promoţiile foarte atrăgătoare, mai ales în prag de Sărbători. „Sunt promoţii la care nu rezişti, de genul cumperi două şi primeşti patru, la foarte multe produse, în special la cele de cosmetică", spune Csaba Berke, un sătmărean care merge des la cumpărături în ţara vecină.

Dar nici preţurile celorlalte produse nu sunt de lepădat, mai ales că în această perioadă supermarketul oferă o serie de reduceri foarte atractive pentru cumpărători, care merg până la 44%. „Este foarte convenabil să cumperi carne din Tesco. De exemplu, în această perioadă poţi cumpăra un bax de 10 kilograme cu 40-50 de lei, iar ouăle, 30 de bucăţi cu 11 lei. Comparativ cu 0,50 de bani, preţul de la noi, mi se pare convenabil", mai spune Csaba. Reduceri foarte mari se oferă în această perioadă la cafea - 39%, la salamuri, de la 20 la 35%, şi la ciocolată, pe care o poţi cumpăra cu 2,55 lei trei bucăţi.

BAIA MARE

Băimărenii merg la shopping în Ucraina, unde caută alimente de bază, mai ieftine cu până la 60%. Cele mai căutate produse aduse sunt carnea, dulciurile, uleiul şi zahărul. „Cel puţin o dată la două săptămâni merg în Ucraina să-mi fac cumpărăturile. Pentru ce aş cumpăra aici de 200 de lei, acolo dau poate cu 60% mai puţin. De exemplu, în Baia Mare, un ou este 50 de bani, iar acolo îl iei la 20 de bani. Carnea este de două ori mai ieftină şi uleiul e 2 lei sticla. Dacă stai să calculezi la sfârşit cât economiseşti, normal că alegi să mergi în Ucraina", a spus Gheorghe Vişovan, un băimărean de 48 de ani.

Mai mult, în luna decembrie, hipermarketurile din Ucraina au promoţii la diferite produse alimentare. „Dacă iei un bax de zahăr, ieşi la 1,5 lei pe kilogram. În Baia Mare este 4,5 lei kilogramul. Pe lângă asta, zilele trecute am cumpărat un bax de pulpe de pui cu 40 de lei. Păi cum să nu merg acolo?", a adăugat băimăreanul.

Când vine vorba de cumpărături, există şi persoane care merg în Ungaria pentru aprovizionare. „E puţin mai departe, dar deja ne-am obişnuit. De ani buni numai de acolo ne facem cumpărăturile. Totul este mult mai ieftin şi oamenii deja ne cunosc. Plătim jumătate preţ faţă de cum e în România. Nu totul e mai ieftin, dar carnea, zahărul, uleiul, făina şi multe alte produse sunt mult mai bune şi mai ieftine", a explicat Roxana Mureşan, o băimăreancă de 53 de ani.

SUCEAVA

Din cauza preţurilor tot mai mari din pieţele, magazinele şi supermarketurile din Suceava, tot mai mulţi localnici merg regulat şi îşi fac cumpărăturile în pieţele din Cernăuţi, unde produsele alimentare sunt cu circa 20% mai mici. Dacă în Suceava oamenii pot cumpăra pieptul de pui dezosat cu 17 lei, în Ucraina acesta este vândut cu 11 lei. Chiar dacă unele produse s-au mai scumpit şi acolo, sucevenii fac acest drum la vecinii de peste graniţă deoarece cumpără mai multe produse.

Spre exemplu, gospodinele care nu vor să stea prin bucătărie înainte de Crăciun şi Revelion cumpără prăjituri de acolo la numai 10-15 lei kilogramul. „Nu mai e aşa de rentabil cum era înainte pentru că a crescut preţul grivnei, dar tot mergem din când în când să ne aprovizionăm, mai ales înainte de Sărbători", ne-a spus Doina Juravle, suceveancă care îşi face cumpărăturile din Ucraina.

Ulei, sucuri naturale şi detergent

De la 4 lei cât costa litrul de ulei la începutul anului, acum acesta ajunge la 6 lei şi acolo. Foarte ieftin este în Ucraina sucul natural, doar 3 lei o sticlă de doi litri,  în timp ce în Suceava costă 8-10 lei. „Noi avem noroc şi de bazarul din oraş pentru că sunt preţuri foarte mici şi mulţi nu se mai complică să meargă peste graniţă", a mai spus femeia. Dacă mâncarea este mult mai ieftină faţă de cea din Suceava, preţurile la detergent sunt la fel de reduse. Un kilogram de detergent „de firmă" costă la Cernăuţi 6 lei, în timp ce în Suceava este 8-10 lei.

IAŞI

În apropierea Sărbătorilor de iarnă, numărul ieşenilor care preferă să treacă frontiera în Republica Moldova a crescut considerabil. Cele mai mari diferenţe de preţ la vecinii de peste Prut sunt la alimente şi combustibil.

Astfel, un kilogram de carne de porc, care în ţara noastră îl cumpărăm cu 18-20 de lei, la basarabeni costă echivalentul a 8-10 lei. Diferenţă mare de preţ este şi la peştele proaspăt, al cărui preţ pleacă de la 3 lei. Un alt motiv pentru care ieşenii trec graniţa este şi pentru a-şi face plinul la maşină. Un litru de benzină costă în jur de 4 lei, în timp ce GPL‑ul costă 1,7 lei.

„Eu mă duc cel puţin o dată pe săptămână pentru a-mi cumpăra cele necesare de la moldoveni. Mă întorc întotdeauna cu maşina plină, pentru că mai cumpăr şi pentru prieteni sau rude. E mult mai convenabil decât la noi, iar dacă îmi cumpăr mai multe produse economisesc destul de mult", ne-a spus Eugen Marin.

Pentru a intra în Republica Moldova, trebuie să achitaţi autorităţilor de peste Prut o taxă de 7 lei. Pentru orice produs cu care vreţi să treceţi graniţa, există o cantitate maximă. La carne, de exemplu, nu puteţi trece cu mai mult de 10 kilograme.

GIURGIU

Comercianţii bulgari îi aşteaptă pe vecinii lor de la nord de Dunăre cu ocazia Sărbătorilor de iarnă să ia cu asalt supermarketurile din oraşele de la graniţă. Nu numai giurgiuvenii aleg să îşi facă cumpărăturile la Ruse, ci şi bucureştenii.

Legumele şi conservele sunt mai ieftine cu aproximativ 20% decât în ţară, la fel şi dulciurile bulgăreşti.  În schimb, preţurile preparatelor din carne, mai ieftine în anii trecuţi la Ruse, s-au apropiat de cele practicate în România. Cei care trec graniţa în Bulgaria trebuie să achite şi o taxă de pod, un drum România - Bulgaria şi retur costând 8 euro. Preţurile s-au uniformizat în ultima vreme însă există în continuare produse mai ieftine precum conservele, bulionul sau murăturile. Ovidiu Marincea

Click pe foto pentru a vedea cu cât sunt mai ieftine produsele la vecini
info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite