Marele Zid Chinezesc din bordurile lui Videanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Titan Mar, firma familiei primarului general al Capitalei, a importat din China, în perioada 2006-2007, peste 150.000 de metri liniari de bordură din granit. Firma Titan Mar importă masiv

Titan Mar, firma familiei primarului general al Capitalei, a importat din China, în perioada 2006-2007, peste 150.000 de metri liniari de bordură din granit.

Firma Titan Mar importă masiv borduri de granit din China. Însă, atunci când este întrebat dacă aceleaşi borduri le găsim şi pe străzile Capitalei, Videanu răspunde sec: "No comment". La fel răspunde şi administratorul firmei împricinate, fostul vicepremier George Pogea.

Importurile masive de borduri din China ale firmei Titan Mar şi borduriada din Capitală pot fi conexate cu numirea de către Videanu la şefia Administraţiei Străzilor din Capitală a unui bun prieten. Adus de la Bacău, Claudiu Bălan se bucură de încrederea fostului său coleg de facultate, actual primar general al Capitalei.

Întrebat despre originea bordurilor care se pun în Capitală, Bălan ne declara că acest lucru este imposibil de precizat, întrucât contractele de reabilitări stradale se dau la pachet.

Adică, municipalitatea a organizat câte o singură licitaţie pentru reabilitarea unei străzi, şi nu separat pentru borduri, asfalt etc. În concluzie, Claudiu Bălan susţine că nu poate spune cât au costat, spre exemplu, numai bordurile de granit.

Astfel, nu se cunosc nici preţurile şi nici provenienţa bordurilor. Import de 150 de km de borduri Conform unor documente vamale, Titan Mar a importat în perioada mai 2006 - septembrie 2007 nu mai puţin de 157.673,48 metri liniari de bordură de granit, din China. Spre exemplu, Titan Mar a introdus în ţară, numai în data de 27 septembrie 2007, peste 7.500 metri liniari de bordură de granit. Acesta nu este însă singurul import din luna septembrie, altele derulându-se pe datele de 26, 20, 14, 13 şi 4.

Importurile au fost reluate chiar de la începutul anului 2007, de pe 15 ianuarie. Pentru a nu rămâne fără marfă în perioada sărbătorilor de iarnă dintre 2006 şi 2007, Titan Mar şi-a făcut stoc pe 18 decembrie 2006, când a introdus în ţară 2.784,21 metri pătraţi şi 9.979,8 metri liniari bordură de granit.

Importurile au fost efectuate prin Portul Constanţa-Agigea Sud şi provin de la Xiamen S.F.S. Stone Co. Ltd. Din documentele vamale reiese că Titan Mar a plătit între 16 şi 20 dolari americani pentru metrul liniar de bordură. Oricum, sub 50 RON pentru metrul liniar, care este, ulterior, vândut de Titan Mar la aproape 150 RON.

>> Credeţi că totuşi într-un stat şi într-o relaţie privată, chiar aşa lucrurile astea despre clientelă şi confidenţialitate, ele chiar se aruncă pe piaţă?! George Pogea, fost vicepremier, actual administrator al firmei Titan Mar

Titan Mar răspunde pe lângă subiect

Primarul general Adriean Videanu a refuzat să comenteze situaţia, adăugând că Titan Mar are un director general în persoana lui George Pogea. În acest context, reamintim că acţionari majoritar ai societăţii sunt, încă, primarul general, cu 49,13% şi soţia sa, Mioara Videanu, cu 49,21%.

Întrebarea noastră era simplă: dacă printre partenerii Titan Mar se numără şi firme care au contracte cu municipalitatea? Directorul general al Titan Mar, George Pogea, a ocolit răspunsul, declarându-ne iritat: "Eu acum nu pot verifica printre cei 1.305 clienţi ai mei dacă există şi astfel de societăţi.

La alte întrebări nu mai răspund pentru că orice aş spune sunt fel de fel de interpretări şi credeţi-mă că eu nu doresc să intru în asemenea scandal şi bâlci. Până la urmă, într-o asemenea chestiune, dumneavoastră credeţi că totuşi într-un stat şi într-o relaţie privată, chiar aşa lucrurile astea despre clientele şi confidenţialitate, ele chiar se aruncă pe piaţă?! Acesta este răspunsul şi alte comentarii nu am".

"Pledoaria" lui Pogea survine unui răspuns scris din partea societăţii Titan Mar, prin care, de asemenea, se evitau răspunsuri la obiect. "În baza Hotărârii AGA din 27.05.2005, pct. 2, acţionarii au decis interzicerea societăţii comerciale Titan Mar SA de a participa la licitaţiile publice organizate de către PMB.

În baza acestei decizii, compania noastră nu a participat la nicio astfel de licitaţie publică şi nici nu a avut relaţii comerciale directe cu societăţi aflate în subordinea Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti, în toată această perioadă", se susţine. Niciun cuvânt însă despre existenţa unor contracte ale Titan Mar cu firme "abonate" la Primăria Capitalei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite