"Marele Om al Râului" va străbate înot Amazonul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a se aventura pe cel mai lung fluviu din lume, slovenul Martin Strel a parcus înot Dunărea, Mississippi, Yangtze şi Canalul Mânecii Un om de vârstă mijlocie, "cu fizic de

Înainte de a se aventura pe cel mai lung fluviu din lume, slovenul Martin Strel a parcus înot Dunărea, Mississippi, Yangtze şi Canalul Mânecii

Un om de vârstă mijlocie, "cu fizic de urs" s-a aruncat ieri în apele calde ale Amazonului pentru a începe cea mai lungă şi, probabil, cea mai periculoasă cursă de înot din câte s-au încercat vreodată, scrie ziarul "The Independent".

Martin Strel (52 de ani), din Slovenia, supranumit "Marele Om al Râului" sau "Omul Peşte", încearcă să înoate de-a lungul celui mai lung râu din lume - care măsoară 5.400 de kilometri - sau, după spusele lui însuşi, "să încerce să moară". Ca înotător de maraton, el nu este străin de uimitoare fapte vitejeşti pline de tenacitate. După ce a cucerit Canalul Mânecii, la începutul carierei sale, el a străbătut înot fluviile Dunărea, Mississippi şi Yangtze (Changjiang - Fluviul Albastru). Niciunul dintre acestea nu se compară cu pericolele care îl aşteaptă în Amazon: anaconde, crocodili, pisici de apă dulce şi chiar, ocazional, rechini-bivol care călătoresc peste 3.000 de kilometri în amonte, pe Amazon. Dar Strel îşi păstrează simţul umorului: "Sunt îngrijorat, desigur, dar dacă aş ţine cont de toate fleacurile, n-aş mai sări niciodată în apă", a spus el reporterilor.

Înotătorul are chiar o replică pregătită, când este întrebat despre cea mai mare temere a omului în apele ecuatoriale - peştele scobitoare, care poate intra în corpul înotătorului prin organul sexual şi poate fi scos numai printr-o intervenţie chirurgicală.

A pornit din Atalaya, Peru

"De aceea, nu urinez niciodată direct în apă, ci în costumul de înot", explică el. Ieri, punctul de plecare în marea tentativă a fost Atalaya, Peru, urmând să se îndrepte spre gurile de vărsare ale Bazinului Amazonului în Atlantic, la Belem. Prima sa provocare vor fi bulboanele locale, care au scufundat vase de pasageri. Înotătorul intenţionează să bată recordul mondial de distanţă-înot în 70 de zile, din amurg până în zori. Va fi însoţit de trei bărci în care se află un doctor şi instructori. Principala ambarcaţiune a aparţinut oceanografului Jacques Cousteau.

Strategii împotriva atacatorilor

Echipa va căra găleţi cu sânge de animale pentru a-i distrage pe atacatori, ca o primă măsură de apărare. Dacă trucul nu va fi de ajuns, va exista şi personal înarmat în sprijinul echipajului. Şi dacă nimic nu merge, echipa medicală are rezerve din propriul sânge al lui Strel pentru situaţii de urgenţă. O echipă americană filmează tot, pentru un documentar. Strel atribuie puterea sa asprimii în care a crescut: "Când eram copil, am fost bătut mult de părinţi şi profesori. Acest lucru a contribuit la abilitatea mea de a nu simţi durerea şi de a răbda".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite