Marea risipă alimentară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

LUX Indiferenţi la criza mondială, britanicii aruncă la gunoi anual milioane de tone de mâncare bună de consum Britanicii par indiferenţi la criza alimentară de pe glob. Ei îşi permit

LUX Indiferenţi la criza mondială, britanicii aruncă la gunoi anual milioane de tone de mâncare bună de consum

Britanicii par indiferenţi la criza alimentară de pe glob. Ei îşi permit luxul să arunce la gunoi milioane de tone de mâncare neatinsă. În acest timp, sute de milioane de oameni suferă de foame.

Potrivit unui raport al guvernului de la Londra, britanicii aruncă anual o uriaşă cantitate de mâncare, care ar putea umple de opt ori stadionul Wembley, relatează "Daily Mail". În total, la gropile de gunoi ajung 6,7 milioane de tone de alimente neconsumate, care, în termeni financiari, se ridică la suma de 2 miliarde de dolari.

Un simplu calcul arată că o familie normală de britanici aruncă anual mâncare în valoare de 610 lire sterline, adică 2.860 de lei. Cifrele sunt alarmante şi reprezintă o discrepanţă enormă faţă de situaţia a milioane de oameni din Asia şi Africa, ameninţaţi de spectrul foametei după declanşarea crizei alimentelor.

Raportul, intitulat "Mâncarea pe care o risipim", a fost realizat de organizaţia non-profit guvernamentală Waste and Resources Action Programme (WRAP), care a studiat comportamentul de consum a 2.100 de familii din Marea Britanie.

Efect dublu asupra mediului

Organizaţia atrage atenţia mai ales asupra faptului că jumătate din cantitatea de mâncare aruncată ar fi fost în perfectă stare pentru a fi consumată. Uriaşe cantităţi de energie sunt risipite în producerea şi transportarea alimentelor neconsumate.

Odată ajunse la gropile de gunoi, aceste alimente se descompun şi eliberează în aer metan cu efect de seră. "Efectul noxelor provocate de resturile alimentare este enorm. Ele echivalează cu noxele produse de o cincime din maşinile care circulă pe drumurile din Marea Britanie", arată raportul.

La banii risipiţi pe cumpărarea alimentelor nefolosite se adaugă circa 1 miliard de dolari cheltuiţi anual de primării cu depozitarea resturilor la groapa de gunoi.Supermarketurile sunt criticate pentru că încurajează risipa de mâncare prin ofertele de tipul "cumpără un produs şi-l primeşti pe-al doilea gratuit".

Ministrul britanic al mediului, Joan Ruddock, s-a declarat şocat de rezultatele studiului. Aceasta mai ales în condiţiile în care preţurile alimentelor au crescut.

Produse aruncate zilnic (buc.):

Cartofi.......................5.100.000
Mere.........................4.400.000
Roşii.........................2.800.000
Banane.....................1.600.000
Cutii de iaurt..............1.300.000
Portocale...................1.200.000
Porţii semipreparate......440.000
Pui întregi........................5.500

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite