Marea migraţie climatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secetele prelungite şi inundaţiile devastatoare vor duce, până în 2050, la pierderea unui miliard de locuinţe Aproximativ un miliard de oameni săraci vor fi nevoiţi să-şi

Secetele prelungite şi inundaţiile devastatoare vor duce, până în 2050, la pierderea unui miliard de locuinţe

Aproximativ un miliard de oameni săraci vor fi nevoiţi să-şi părăsească locul ca urmare a efectelor schimbărilor climatice. Aceasta este o avertizare făcută de mai mulţi specialişti în cadrul unei conferinţe pe probleme climatice, de la Londra. Liderii politici sunt de părere că, mai mult decât oricând, va trebui redefinit statutul de refugiat, astfel încât acesta să includă şi persoanele afectate de încălzirea globală.

Sute de milioane de oameni din Africa, centrul şi sudul Asiei, precum şi din America de Sud vor avea de suferit de pe urma crizei alimentare sau a apei. Rata foametei în zonele cu condiţii aride ar putea atinge cote fără precedent, iar preţul la alimente ar putea face mâncarea inaccesibilă locuitorilor din aceste zone.

Creşterea nivelului mărilor ca urmare a topirii gheţarilor pe fondul încălzirii globale va face ravagii în comunităţile costiere din sudul Asiei, Estul îndepărtat şi insulele din sudul Pacificului. Locuitorii acestor regiuni îşi vor vedea pur şi simplu casele scufundându-se.

Efecte devastatoare, pe termen lung

Persoanele din nordul şi vestul Africii ar putea migra spre Europa, iar cele din America Centrală, spre sudul Statelor Unite. Reprezentanţi ai Înaltei Comisii pentru Refugiaţi a Naţiunilor Unite (UNHCR) au îndemnat ţările dezvoltate să se pregătească pentru o migrare masivă a oamenilor din cauza schimbărilor climatice.

Craig Johnstone, înalt comisar în UNHCR, a avertizat că omenirea se află în faţa unei mari provocări ale cărei efecte se vor acumula în următoarele patru decenii.

El a adăugat că este imposibil de precizat numărul persoanelor care îşi vor pierde casele din cauza schimbărilor climatice, dar a estimat că, până în 2050, între 250 de milioane şi un miliard de oameni vor fi nevoiţi să-şi părăsească locuinţele. "Consecinţele acestei provocări se vor simţi gradual şi pe o lungă perioadă de timp", a spus înaltul comisar. Tot el a menţionat că ţările puternic industrializate au obligaţia morală de a-i ajuta pe cei năpăstuiţi.

Statutul refugiaţilor climatici

În momentul acesta, statutul refugiaţilor - definiţi ca oameni care au scăpat de persecuţiile politice din ţările lor - este stabilit prin Convenţia de la Geneva, din 1951. Acordul nu acoperă şi refugiaţii climatici, adică persoanele care şi-au abandonat locurile natale din cauza capriciilor vremii. Hilary Benn, secretar pentru Mediu, spunea că un acord care să ţină cont de situaţia refugiaţilor climatici trebuie încheiat cât mai repede posibil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite