Marea lehamite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dreptul de a nu vota este la fel de important ca acela de a-ţi exprima opţiunea Candidatul X e un securist notoriu. Iată-i dosarul! Candidatul Y şi-a construit bunăstarea făcând afaceri

Dreptul de a nu vota este la fel de important ca acela de a-ţi exprima opţiunea

Candidatul X e un securist notoriu. Iată-i dosarul! Candidatul Y şi-a construit bunăstarea făcând afaceri cu interlopii. Altul a fost internat la balamuc; s-a demonstrat: i-a apărut fişa medicală la gazetă... Vă sună cunoscut? Sunt doar câteva din "dezvăluirile" apărute în ultima săptămână în presă.

Au rămas numai trei zile până la primul tur al alegerilor locale şi bătălia se încinge. Ca de obicei, "dosarele grele" sunt aruncate pe piaţă în buza urnei. Lucruri care puteau fi (şi au fost!) aflate demult, care puteau fi publicate cu mult timp înainte. Unele, banale. Altele, care ar fi trebuit aduse la cunoştinţa opiniei publice pe loc.

Dar, nu! Au fost păstrate ca arsenal de campanie "decisiv" în viziunea celor care le strecoară acum - retribuit sau nu - pe diverse canale media. Tocmai de aceea, "dezvăluirile" nu vor avea niciun efect. Nu vor face decât să împută şi mai mult atmosfera unei campanii electorale care oricum îţi mută nasul... Ba, un efect tot vor avea: acela de a spori marea lehamite care se prefigurează pentru ziua de 1 iunie.

Ce se va întâmpla duminică? Pot să pun prinsoare că prezenţa la nivel naţional nu va depăşi 40%, iar în Capitală abia până în 30% din electorat va lua drumul secţiilor de votare. Un semnal a fost prezenţa redusă la ultimul referendum, în ciuda mizei politice şi a pasiunilor aruncate în joc. Un alt semnal este faptul că oamenii au cu totul alte subiecte de discuţie. Şi încă unul, dar nu ultimul, este audienţa extrem de redusă scoasă de emisiunile electorale în ultimele zile.

Niciuna nu reuşeşte să adune în faţa micului ecran mai mult de 150.000 de privitori în cazurile fericite. E, oare, de condamnat acest tip de atitudine a publicului? După unii confraţi, da. După mine, nu. Dreptul de a nu vota este la fel de important ca acela de a-ţi exprima opţiunea. Ambele au fost câştigate şi ambele trebuie respectate.

Mai curând, de condamnat este atitudinea politicienilor şi a analiştilor care nu observă faptul că în jurul lor lumea se schimbă. Că oamenii sunt animaţi de alte pasiuni decât "liderii" lor. Că ruptura este din ce în ce mai mare. Că marea lehamite are explicaţii. Şi că abia acest fenomen ar merita o dezbatere serioasă...

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite