"Marea dinlăuntru", o poveste de Oscar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea spaniolului Ramon, de 30 de ani, paralizat la pat, inspirată dintr-un emoţionant caz real care a atras atenţia lumii, a fost recompensată în 2005 cu Oscarul şi Globul de Aur pentru cel

Povestea spaniolului Ramon, de 30 de ani, paralizat la pat, inspirată dintr-un emoţionant caz real care a atras atenţia lumii, a fost recompensată în 2005 cu Oscarul şi Globul de Aur pentru cel mai bun film străin. "
Marea dinlăuntru
(Mar adentro/The Sea Inside) este o viziune a morţii dinspre viaţă, din perspectiva evenimentelor cât se poate de naturale, de zilnice, dar şi din perspectiva cea mai luminoasă a lucrurilor.
Marea dinlăuntru
este, sau intenţionează să fie, înainte de toate, o călătorie. O călătorie dinspre viaţă spre moarte, o călătorie dincolo de mare şi în lumea interioară a lui Ramon Sampedro", declară regizorul Alejandro Amenabar. Fereastra camerei este singura care mai face legătura cu exteriorul. Prin ea, Ramon caută marea pe care a navigat de atâtea ori, marea unde a suferit accidentul. Ramon luptă acum să câştige dreptul de a-şi pune capăt vieţii cu demnitate. La capul său se află două femei: avocata Julia, care îl susţine în lupta cu autorităţile pentru a i se împlini dorinţa, şi Rosa, o femeie din sat, care îl sfătuieşte că viaţa merită trăită. În ciuda dorinţei de a pune capăt chinului său, Ramon îi învaţă pe cei din jurul său cât de preţioasă este viaţa. "Marea dinlăuntru" vorbeşte natural despre libertate, dragoste şi frumuseţea vieţii. Actorul Javier Bardem, nominalizat la Oscar în 2001 pentru cel mai bun actor în rol principal ("Viaţa şi epoca lui Reinaldo Arenas") şi de două ori la Globul de aur, spune despre personajul său că "este foarte sensibil şi, în afară de talentul său, are un suflet aparte, care îi dă voie să aleagă o astfel de poveste, respectând fiecare detaliu, reuşind să o transforme într-o poveste de dragoste".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite