„Marea asfaltare”, cârpăceală fără capăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Marea asfaltare”,  cârpăceală fără capăt
„Marea asfaltare”, cârpăceală fără capăt

Lucrările din creditele externe plătite de la bugetul local sunt făcute şi refăcute pe banii şi nervii ieşenilor.

Zeci de milioane de lei au fost alocate din creditele externe pentru asfaltarea străzilor şi amenajarea trotuarelor din Iaşi. Deşi programul de reabilitare a început în urmă cu doi ani, pe majoritatea arterelor din oraş se circulă şi acum în condiţii improprii. „Marea asfaltare", etapa I, proiectul mediatizat cu mare tam-tam de către municipalitate, a beneficiat de o finanţare de 60 de milioane de lei, bani proveniţi din împrumutul extern contractat de la banca austriacă Dexia Kommunalkredit.

Multe dintre străzile şi trotuarele incluse în program au fost însă doar peticite, iar autorităţile ridică din umeri. În unele zone, pavelele abia montate au fost scoase pentru intervenţii la gurile de canalizare. Ulterior, nimeni nu le-a mai pus la loc.

Străzi modernizate cu plombe

Un exemplu de lucrare executată defectuos este pe strada Libertăţii, în Nicolina 2. Tronsonul a fost inclus în programul „Marea asfaltare", prima etapă, iar societatea Construcţii Feroviare Grup Colas a intervenit de mai multe ori pe această porţiune. Lucrarea trebuia recepţionată de Primărie încă de anul trecut, dar nici până acum nu au fost achitate antreprenorului facturi de aproape 1,5 milioane de lei. „Sunt mai multe străzi din Nicolina în această situaţie, SCCF Grup Colas este restantă cu lucrări din luna mai a anului trecut. Nu am recepţionat lucrarea, firma încă face remedieri. Recepţia se face la solicitarea constructorului", a precizat Andrei Trofor, purtătorul de cuvânt al Primăriei. O altă stradă pe care s-a intervenit de câteva ori în ultimul an este V. A. Urechia, din Galata. Practic, firmele care nu execută corespunzător asfaltările pot petici de nenumărate ori drumurile fără ca cineva să poată urgenta predarea lucrărilor la standardele impuse în urma licitaţiilor.

Reprezentanţii SCCF Grup Colas nu au putut fi contactaţi pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

Asfalt găurit în Canta
Asfaltul proaspăt turnat pe lângă şinele de tramvai din zona Moara de Foc a fost deja găurit de muncitorii firmei contractate pentru efectuarea lucrărilor de modernizare a căii de rulare. „Aşa este proiectul, trebuie să facem legăturile dintre cămine şi reţeuau de canalizare şi nu puteam să le executăm de la început. O să rămână nişte petice, vor fi acoperite la asfaltarea străzii”, a explicat inginerul Ioan Raţă, şeful punctului de lucru. „Nu mai înţeleg nimic, până acum mă bucuram că mai putem circula şi un pic mai bine pe partea asta. Nu cred că este normal să spargi din nou asfaltul pentru nişte ţevi, cred că trebuiau băgate de la început”, a spus Adrian P., mecanic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite