Marea Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O suta de tineri de la o tabara din Cluj, izolati Aproximativ o suta de tineri, aflati in tabara montana din satul clujean Buru, au ramas izolati din cauza ploilor inregistrate in ultimele 24 de ore

O suta de tineri de la o tabara din Cluj, izolati
Aproximativ o suta de tineri, aflati in tabara montana din satul clujean Buru, au ramas izolati din cauza ploilor inregistrate in ultimele 24 de ore in comuna clujeana Iara. Potrivit reprezentantilor Primariei Iara, tabara situata pe drumul judetean DJ 107 M Buru - Surduc a ramas complet izolata, iar carosabilul este in pericol de surpare in zona carierei de piatra. Reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta s-au deplasat in zona pentru a-i scoate pe tineri din tabara cu ajutorul barcilor.

Viitura in Aiud
Peste 200 de locuinte au fost inundate in urma ploilor abundente si peste 130 de persoane au fost evacuate, in cursul noptii de luni spre marti, in judetul Alba, cele mai afectate localitati fiind municipiul Aiud si comuna Livezile, unde inundatiile au provocat pagube si saptamana trecuta. Potrivit unui raport al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba, la Aiud, ploile torentiale si revarsarea Vaii Aiudului au afectat 200 de case, peste 500 de subsoluri si gospodarii, precum si 50 de hectare de terenuri agricole.

Aproape 150.000 ha de grau, distruse de inundatii
Ploile torentiale si grindina din ultimele zile au afectat peste 6.000 hectare de teren arabil cultivat in judetele Cluj, Mehedinti si Suceava. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in total, inundatiile din ultimele doua saptamani au distrus culturile din 21 judete, cea mai afectata ramanand zona Teleormanului, unde au fost compromise 159.614 hectare. Celelate judete afectate sunt Giurgiu (21.057 ha teren arabil), Calarasi (16.976 ha), Olt (32.183 ha), Dolj (4.955 ha), Arges (3.573 ha), Mehedinti (2.337 ha), Suceava (3.509 ha), Cluj (2.338 ha), Sibiu (120 ha), Alba (516 ha), Bacau (32 ha), Mures (110 ha), Satu Mare (523 ha), Hunedoara (79 ha), Harghita (725 ha), Arad (35 ha), Valcea (15.590 ha), Constanta (1.793 ha), Tulcea (852 ha) si Gorj (381). Cea mai afectata cultura este cea de grau (149.571 ha), urmata fiind de cele de porumb (40.772 ha) si floarea-soarelui (26.347 ha) De asemenea, au fost inundate 7.300 ha de pasuni. In urma inundatiilor s-au inregistrat 131.020 mc de rupturi si doboraturi de vant in sectorul de stat si 1.900 mc in fondul forestier din proprietatea privata. Peste 590 km de drum forestier si 88 de poduri si podete au fost distruse. In total, au fost inundate 10.379 ha de fond forestier, 1.072 ha plantatii si regenerari naturale, 22,7 ha rachitarii si 39 ha pepiniere. O pastravarie si 39,5 ha terenuri pentru vanatoare au fost si ele afectate de ape.

Drumuri judetene inchise
Doua drumuri judetene au fost blocate in urma ploilor torentiale inregistrate, in ultimele 24 de ore, in judetul Cluj, iar pe DN 12 C Gheorgheni-Bicaz, din judetul Harghita, este permis doar accesul masinilor de mare tonaj, in urma revarsarii paraului Bicajel. Potrivit unui comunicat al Prefecturii Cluj, dat publicitatii marti, pe drumul judetean DJ 103 J Sacuieu - Visag - Cabana Vladeasa, platforma si carosabilul au fost distruse, pe unele portiuni, in proportie de 80 la suta, fapt care a dus la intreruperea completa a circulatiei. Tot din cauza ploilor a fost oprita circulatia si pe drumul judetean DJ 764 B Valea Draganului - Baraj Dragan, afectat de mai multe alunecari de teren care au blocat soseaua. Grosimea stratului depunerilor de aluviuni a ajuns, in unele locuri, pana la 2,5 metri. O rupere de nori a inundat aseara, in cateva minute, DN 2 pe portiunea Ramnicu Sarat-Focsani. Zeci de gradini au fost inundate, iar de pe drumurile laterale s-au revarsat pe sosea torente de apa. Traficul a fost ingreunat si deviat si s-au produs mai multe accidente rutiere. Ploile s-au extins catre sudul Moldovei, iar prognozele meteo raman in continuare pesimiste.

Sosele si zeci de case, afectate de inundatii in Covasna si Harghita
Doua drumuri judetene si zeci de locuinte din mai multe localitati covasnene si harghitene au fost afectate de inundatii, din cauza ploilor abundente din noaptea de luni spre marti. Potrivit datelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Covasna, in zona comunei Borosneu Mare, mai mult de zece case au fost inundate, iar DJ 121 A, care leaga localitatile Borosneu Mic cu Valea Mare, a fost inundat, in zona circulandu-se cu dificultate. Totodata, in satul Lisnau, din comuna Ozun, peste 30 de gospodarii si case au fost afectate de inundatii in urma revarsarii paraului Lisnau. Pana in prezent, nu a fost nevoie ca populatia din zonele afectate de inundatii sa fie evacuata, dar la fata locului se afla o echipa a ISU si a Jandarmeriei, care incearca sa previna inundarea altor gospodarii.

Poduri rupte si circulatie intrerupta in Prahova
Ploile necontenite au afectat, in ultimele zile, si judetul Prahova. Apele infuriate ale Teleajenului au afectat mai ales zona podului rutier dintre localitatile Boldesti si Blejoi, unde mai mult de 10% din izlaz (care initial se intindea pe 12 ha) se afla sub ape. Furia apelor pare sa erodeze malurile raului si chiar sa disloce unul dintre pilonii podului care, in cazul in care va mai ploua, ar putea afecta siguranta traficului. In comuna Cerasu, apele paraului Drajna au iesit din matca, facand ravagii pe o distanta de mai bine de 10 km. Astfel, au fost avariate 8 poduri de lemn, un pod betonat (rutier) si 12 punti pietonale, totodata avand de suferit si un drum comunal pietruit, care a fost distrus pe o lungime de 2 km. Incepand de luni dupa-amiaza, viiturile au afectat si comuna Telega. Paraul cu acelasi nume a iesit din matca, drumul judetean s-a rupt in cel putin patru locuri, au fost inundate peste 160 de locuinte si anexe gospodaresti, scoala si dispensarul din satul Telega Vale, circulatia este intrerupta, si in numeroase locuri alunecarile de teren ameninta sa faca ravagii.

Peste 66.000 de pasari au fost luate de ape in ultimele zile
* 403 porci, 23 iepuri si 447 de pasari, date disparute de ANSVSA
* Cinci vaci s-au imbolnavit de pneumonie
Inundatiile au facut cele mai multe victime printre gaini si curci. In ultimele zile, apele au luat 66.342 de pasari, dar si 403 de porci, 543 de oi, 29 de capre, patru vaci, cinci oi, 55 iepuri, doi magari si 119 familii de albine. Potrivit datelor Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Animalelor, cele mai multe animale ucise de viituri au fost in judetele Teleorman (peste 15.000 de pasari, 124 oi, 29 capre, 34 porci si 40 iepuri), si Olt (peste 46.000 pasari, 309 porci, 294 oi, patru vaci, patru cai, 15 iepuri si 119 familii albine). Victime printre animale s-au inregistrat si in judetele Constanta, Dolj, Suceava, Hunedoara, Mehedinti si Harghita. Oficialii ANSVSA au declarat disparute 447 pasari, 23 iepuri si cinci miei. In plus, cinci vaci si cai din judetul Constanta sunt sub tratament pentru ca s-au imbolnavit de bronhopneumonie. Pentru a evita aparitia unor probleme de sanatate publica, autoritatile au dispus arderea si ingroparea animalelor moarte. In judetul Dolj, oamenii si-au ingropat in curti cadavrele pasarilor si porcilor ucisi de ape. In scopul indepartarii riscului inregistrarii unor epizootii, medicii veterinari au trecut la vaccinarea tuturor animalelor din zonele inundate.

Calatori blocati in Defileul Jiului
Zeci de calatori au fost blocati, marti dimineata, cateva ore, intr-un tren rapid, in Defileul Jiului, intre localitatile Lainici si Livezeni, dupa ce reteaua de alimentare cu energie electrica a fost afectata din cauza unui copac doborat de vant, cazut peste firele electrice. Potrivit unui responsabil din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Sorin Manole, este vorba despre trenul rapid 922, care circula pe ruta Deva-Mangalia si care a avut o intarziere de peste sapte ore din cauza unui copac care a cazut peste linia ferata si a rupt firele electrice, incidentul petrecandu-se dupa ora 3,00.

Galatiul, sub ape
Galatenii s-au trezit inundati pentru a doua oara in mai putin de doua luni. Ploile incepute in urma cu doua zile au generat situatii de criza in diverse comune din judet, cat si, pentru prima data in acest an, in municipiul Galati. Pompierii militari au fost chemati, inca de dimineata, sa intervina in localitatile Ivesti, Bucesti si Draganesti, unde au fost solicitati sa scoata apa acumulata in gradini si curti. Aceleasi forte militare au trebuit sa pompeze apa ce atingea si jumatate de metru pe mai multe strazi din Valea Orasului, in zona portului.

Canalizarea Brasovului, inecata
18 strazi si 38 de imobile din municipiul Brasov au fost inundate, in conditiile precipitatiilor abundente si ale scurgerilor de pe versanti, debitele de apa depasind capacitatea de preluare a canalizarii stradale. De luni noapte, telefonul Inspectoratului pentru situatii de urgenta Brasov s-a inrosit, pompierii intervenind cu cinci autospeciale si trei motopompe pentru evacuarea apelor din imobilele afectate. De asemenea, in cartierul Stupini, apa a acoperit podul peste canalul evacuator de la Statia de epurare a apei, apartinand Companiei APA Brasov, pompierii fiind nevoiti sa devieze apa direct in paraul Ghimbasel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite