Marea Neagră, între metaforă şi vacarm politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii statelor din regiunea pontică, precum şi reprezentanţii UE prezenţi ieri la lansarea Forumului Mării Negre s-au întrecut în a defini cât mai plastic zona şi situaţia ei

Liderii statelor din regiunea pontică, precum şi reprezentanţii UE prezenţi ieri la lansarea Forumului Mării Negre s-au întrecut în a defini cât mai plastic zona şi situaţia ei politico-economică actuală. Marea Neagră a primit aprecieri deja cunoscute, precum "zonă de tranzit pentru traficul cu droguri, arme şi carne vie", pe care le-au invocat majoritatea vorbitorilor, până la definiţii ca "zonă a diversităţii culturale", "zonă de conflicte îngheţate", dar şi "regiune cu un potenţial de dezvoltare economică insuficient conştientizat".

Busek: Dacă aşteptăm Rusia, îmbătrânim
Referindu-se la Rusia, marea absentă de la summit, reprezentată doar simbolic de ambasadorul ei la Bucureşti, Aleksandr Tolcaci, Voronin a spus că "încercăm să-i convingem pe vechii noştri prieteni şi aliaţi că actualul curs politic al Republicii Moldova nu este un act de inamiciţie în raport cu ei". În sala în care s-a desfăşurat forumul, moldovenii şi ruşii au evitat să stea însă unii lângă alţii. Ambasadorul Tolcaci a refuzat să comenteze boicotul oficialilor ruşi de rang înalt, la forum. Absenţa Rusiei nu a emoţionat chiar pe toată lumea. Erhard Busek, preşedintele Pactului de Stabilitate pentru sud-estul Europei, a apreciat ca nesemnificativă lipsa acestei ţări de la masa discuţiilor. "Forumul este un început bun pentru cooperarea în regiune. Rusia a vrut să-şi demonstreze întotdeauna puterea. Dacă stăm să aşteptăm prezenţa ei, vom îmbătrâni". Forumul a fost marcat şi de un incident mai puţin plăcut pentru presa română. Echipa preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko a împiedicat ziariştii români să asiste la conferinţa de presă a acestuia. Un lucru concret discutat la summitul de la Bucureşti este crearea unui Fond al Mării Negre, la care Fondul Marshall va participa cu 20 milioane de dolari. Acest fond va fi folosit pentru consolidarea democraţiei şi a societăţii civile în regiunea pontică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite