Marea Britanie a realizat o hartă a zgomotelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul regional pentru Europa al OMS avertizează că expunerea la hărmălaie dăunează sănătăţii Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a elaborat un

Biroul regional pentru Europa al OMS avertizează că expunerea la hărmălaie dăunează sănătăţii

Biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a elaborat un program care analizează efectele expunerii la zgomote pe termen lung asupra organismului.

S-a ajuns la concluzia că zgomotele afectează oamenii în mod serios, putând provoca dureri şi oboseală, tulburări de auz, modificări ale comportamentului social (agresivitate, stare de moleşeală), probleme de comunicare, tulburări ale somnului, boli cardiovasculare, tulburări hormonale şi afectarea performanţelor la serviciu. Având în vedere efectele nocive ale zgomotelor, Marea Britanie a dat publicităţii o hartă a zgomotelor. Harta poate ajuta guvernul să controleze sursele de zgomot şi pe locuitori să le evite. Viaţa în Newcastle este de 100 de ori mai zgomotoasă decât în Torquay, potrivit hărţii britanice a zgomotelor, ceea ce avertizează asupra unei potenţiale creşteri a problemelor de sănătate. Experţii au descoperit că zgomotele de pe străzi, în Newcastle, măsoară mai mult de 80 de decibeli - un nivel despre care Organizaţia Mondială a Sănătăţii afirmă că este "necorespunzător pentru locuit". Nu departe de Newcastle se află Londra şi Birmingham, unde nivelurile de zgomot sunt suficient de mari pentru a provoca stres, slăbirea sistemului imunitar, probleme cu inima şi de auz. Imediat mai jos, pe listă se află "pete negre", cum ar fi Coventry, Brighton şi Plymouth, unde nivelurile de zgomot se apropie de 75 de decibeli - suficient pentru a cauza nopţi fără somn şi scăderea productivităţii muncii. Din 41 de zone urbane, numai Torquay se apropie de linişte, cu o medie de 60,2 decibeli.

"Oamenii nu trebuie să trăiască aşa"

Dar chiar şi 60 de decibeli se situează deasupra limitei sănătoase recomandate de experţi pentru zonele rezidenţiale. Deepak Prasher, profesor de audiologie la University College London, a realizat harta, în principal, pe baza zgomotului din trafic, despre care spune că a devenit numărul unu ca zgomot poluator. "În unele locuri unde am făcut măsurători, imediat în vecinătatea caselor, oamenii trebuiau să strige unii la alţii pentru a se face auziţi. Oamenii nu trebuie în niciun caz să trăiască aşa", a spus el. Profesorul Prasher a mai spus că a fost şi mai surprins să vadă oraşe relativ mici, cum ar fi Doncaster şi Gilligham - la numărul patru, respectiv şase -, în listă, figurând deasupra unor oraşe mari, cum ar fi Manchester sau Liverpool. Chiar şi Brighton este cu numai cinci decibeli mai liniştit decât Londra. Până acum au fost realizate hărţi ale zgomotelor numai pentru oraşe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite