În Marea Britanie se înfiinţează o agenţie naţională pentru protecţia mărilor şi oceanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comisie parlamentară britanică a cerut crearea unei noi instituţii care să aibă ca principală misiune găsirea unor soluţii pentru o protecţie suplimentară a mărilor şi oceanelor

O comisie parlamentară britanică a cerut crearea unei noi instituţii care să aibă ca principală misiune găsirea unor soluţii pentru o protecţie suplimentară a mărilor şi oceanelor ameninţate de efectele nocive ale încălzirii globale.

Comisia Tehnologiei şi Ştiinţelor a Camerei Comunelor a redactat un raport, "Investigating the Oceans", în care explică faptul că viitoarea agenţie ar trebui să preia funcţiile şi responsabilităţile unor alte organisme de gen, cum ar fi actualul comitet parlamentar de coordonare interagenţii, ce are ca principală misiune punerea în practică a politicilor de mediu.

"Regatul Unit are capacitatea de a deveni lider mondial în aspectele-cheie ale ştiinţelor maritime. Nu trebuie să uităm pericolul la care sunt expuse zonele de coastă ale oceanelor, din cauza efectelor produse de fenomenul încălzirii globale", a declarat Phil Willis, preşedintele comisiei.

Acesta este de părere că, la ora actuală, Marea Britanie are nevoie de o agenţie naţională a ştiinţelor marine care să fie finanţată şi coordonată deopotrivă de stat şi de specialişti.

Educaţie maritimă pentru criza climatică

"Trebuie să stabilim o listă a priorităţilor legate în primul rând de problemele maritime ale coastelor britanice, dar şi de interes ştiinţific, pentru care agenţia să ofere soluţiile optime", a mai spus oficialul britanic.

Raportul susţine că viitorul organism trebuie să promoveze ştiinţele maritime, să supravegheze activităţile industriale din apropierea mărilor şi oceanelor, să analizeze, prin intermediul unor centre specializate, schimbările produse la nivelul oceanului planetar de fenomenul de încălzire globală, ţinând cont de avertizările specialiştilor referitoare la aşteptata criză climatică.

Raportul, care atacă bilanţul Marii Britanii referitor la protecţia marină, intervine în momentul în care guvernul a pus capăt consultărilor publice referitoare la o viitoare lege a Marinei, ce ar urma să fie dezbătută de parlament la începutul anului viitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite