Marea Britanie nu cedeaza in privinta rabatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Britanie si-a facut, ieri, cunoscuta ultima oferta in privinta bugetului european pe 2007-2013. Astfel, Londra admite o usoara crestere a bugetului Uniunii, cu doua miliarde de euro, de la 846,8

Marea Britanie si-a facut, ieri, cunoscuta ultima oferta in privinta bugetului european pe 2007-2013. Astfel, Londra admite o usoara crestere a bugetului Uniunii, cu doua miliarde de euro, de la 846,8 la 849,3, adica tot 1,03 la suta din PIB-ul celor 25 de state membre, inferioara propunerii luxemburgheze. In ceea ce priveste fondurile structurale, britanicii nu au avansat o noua cifra in raport cu cele 150 de miliarde propuse la 5 decembrie, precizand doar ca sporirea sumei va permite suplimentarea acestora. In schimb, pozitia Londrei in privinta rabatului ramane ireconciliabila, britanicii nefiind dispusi sa revina asupra ultimei propuneri, aceea de a ceda doar opt miliarde "drept contributie suplimentara la costurile extinderii". Prezent la Strasbourg, la sesiunea plenara a Parlamentului European, Jose Manuel Barroso a lansat un apel la responsabilitate liderilor europeni inaintea summitului, cerand "un efort special din partea presedintiei britanice". Seful Comisiei Europene a evitat sa faca vreo legatura directa intre politica agricola comuna si rabatul britanic, explicand ca problema acestuia din urma se pune din cauza extinderii. "Daca nu se intreprinde nimic, rabatul va creste, iar noile state membre vor fi cele care vor plati", a spus Barroso.
Premierul Tariceanu, in contratimp
Deoarece in aceasta etapa mai importanta este reducerea decalajelor intre statele UE, Romania sustine propunerea presedintiei luxemburgheze in privinta bugetului comunitar, raliindu-se pozitiei celorlalte zece noi membre, a declarat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu. Intre timp insa, noile membre ale Uniunii au devenit mai conciliante, aratan- du-se dispuse sa accepte propunerile presedintiei britanice. O pozitie mai flexibila, dupa ce Tony Blair declarase la Budapesta ca e mai bine sa primesti bani mai putini, dar siguri si la timp.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite