“Marea Britanie: Desfiinţăm cuvintele de origine latină!”- Revista presei italiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul subiect al zilei pentru presa din Peninsulă sunt alegerile din Statele Unite ale Americii. Astăzi este ziua decisivă, când va fi desemnat câştigătorul cursei pentru Casa Albă. Favorit în sondaje râmâne, în continuare, democratul Barack Obama. Ziarele italiene scriu, de asemenea, despre modul în care alegerile americane pot influenţa evoluţia burselor şi implicit criza economică la nivel mondial.

Ziua judecăţii: Statele Unite aleg între Barack Obama şi John McCain”, titrează pe prima pagină cotidianul “Corriere della Sera”. Astăzi este ziua decisivă a alegerilor americane, ziua care ar putea schimba viitorul Statelor Unite prin alegerea primului preşedinte de culoare din istoria SUA, sau a primei vice-preşedinte femeie. Obama este, se pare, favorit în sondaje. Candidatul democrat trece însă printr-o perioadă de criză la nivel personal, din cauza morţii bunicii sale, Madelyn Dunham.

Bursele sunt în aşteptarea votului din SUA”, anunţă tot “Corriere della Sera”. Ieri a fost una dintre cele mai liniştite zile din ultimele săptămâni pentru bursa de pe Wall Street. Astăzi, în schimb, atenţia investitorilor se concentrează asupra rezultatelor alegerilor americane. Bursele din Asia au terminat ziua de ieri în creştere.

Napoli, Camorra: 88 arestări în clanul Gionta”, relevă cotidianul “La Repubblica”. La Napoli au fost arestate 88 de persoane din clanul Gionta, aparţinând organizaţiei mafiote Camorra. Printre cei arestaţi se afla şi soţia şefului clanului mafiot, Valentino Gionta. În cadrul aceleiaşi operaţiuni, au fost puse sub sechestru bunuri mobile şi imobile, acţiuni la diferite firme şi conturi curente cu o valoare totală de 80 milioane de euro.
 
Alitalia: Colaninno afirmă că este o problemă închisă şi nu va convoca sindicatele”, relatează cotidianul “Il Messagero”. Roberto Colaninno, preşedintele CAI (Compania Aeronautică Italiană) a anunţat că nu va convoca sindicatele autonome ale Alitalia, care au cerut organizarea unei noi  întâlniri cu şefii companiei. Colaninno a mai adăugat că este pregătit să angajeze şi piloţi din cadrul altor companii aeronautice, cum ar fi Ryanair.

Marea Britanie: Desfiinţăm cuvintele de origine latină”, anunţă cotidianul “La Stampa”. Unii dintre termenii de origine latină, cum ar fi “alibi”, “alias”, “bona fide” sau “ad hoc” vor ieşi în curând din vocabularul limbii engleze, cel puţin în anumite zone ale Marii Britanii. Aceasta este decizia pe care au luat-o unii dintre reprezentanţii administraţiei locale din Regat, convinşi fiind de faptul că anumiţi termeni de origine latină sunt demodaţi şi nu îşi mai au locul în limbajul cotidian al englezilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite