Marcile BMW X 5 si Mercedes - in topul masinilor de lux furate din Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul cu autoturisme de lux furate a reprezentat, si in acest an, o activitate profitabila pentru multi infractori romani si straini, organizati la nivelul mai multor state din Europa de Vest.

Traficul cu autoturisme de lux furate a reprezentat, si in acest an, o activitate profitabila pentru multi infractori romani si straini, organizati la nivelul mai multor state din Europa de Vest. Astfel, daca in 2003 au fost descoperite, la frontiera, doar 15 masini sustrase din Occident pentru a fi introduse sau tranzitate prin Romania, in prima jumatate a acestui an, politistii de la granita de vest au depistat 36 de limuzine, care s-au dovedit a fi furate din Germania sau Italia. In prezent, se afla pe rol mai multe dosare penale care au ca obiect:
* introducerea in Romania a unui lot de autovehicule cu serii de sasiu falsificate;
* scoaterea din tara, fara drept, a unor autovehicule tip cap-tractor;
* indigenizarea unor masini furate din tari occidentale;
* tranzitul pe teritoriul Romaniei al unor autovehicule reclamate ca fiind furate din strainatate.
In cooperare cu structuri similare, vest-europene, politistii de frontiera din cadrul IGPF au identificat si alte grupari criminale, care au traficat circa 60 de autoturisme de lux reclamate ca furate de proprietarii lor din mai multe state. In acest scop, au fost realizate schimburi operative de date si informatii cu politisti italieni, spanioli, germani. S-a constatat ca, pe piata neagra, cele mai cautate masini sunt autoturismele Mercedes, BMW si Jeep, iar la clasa mijlocie, ponderea o detin masinile VW, Audi si Opel. In continuare, "grosul" gruparilor de traficanti este format din cetateni italieni, romani si bulgari. Mai nou, intre cei care au astfel de indeletniciri au aparut si cetateni turci, sarbi sau ucraineni. In numai doua zile, la inceputul lunii mai, la PTF Giurgiu, au fost depistati turcul Kemal G., 39 ani, si sarbul N. Milan, 43 ani, care voiau sa scoata din Romania spre Turcia un autoturism X 5, in valoare de 60.000 euro si un BMW 325 XI, in valoare de 30.000 euro. Ambele masini figurau pe o plangere a unei firme de leasing din Munchen, inaintata Interpol. La Nadlac, tot in luna mai, s-a prezentat, pentru a intra in Romania, cetateanul ucrainean Valirij K., 36 ani, la volanul unui Volvo. El a spus ca se deplaseaza la rude, in tara natala. Pentru ca li s-a parut suspect certificatul de inmatriculare, politistii de la frontiera au verificat datele masinii, prin intermediul punctului de contact de la Oradea. Astfel, ei au aflat ca limuzina este furata din Olanda, iar numerele de inmatriculare pe care le avea erau false. La Bors, in aprilie a.c., doi romani s-au intors din Occident, intr-o luxoasa Porsche Cheyenne, fabricata in decembrie 2003, valoare de catalog 67 mii de euro. Cerand informatii de la acelasi punct de contact din Oradea, politistii au primit confirmarea ca masina a fost furata din Germania. Se pare ca cei doi romani, care au introdus limuzina in Romania, nu se afla la prima "aventura" de acest fel. Activitatea lor infractionala este cercetata, acum, de politistii romani si germani, pentru a se stabili exact modul de operare al retelei din care faceau parte si identitatea membrilor acesteia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite