Maraton cu cete de colindători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul cor din Finteuşu Mare cântă în această seară la Fărcaşa, în ultima zi a unui festival la care au participat peste 1.000 de maramureşeni

Corul bărbătesc din Finteuşu Mare susţine un concert de colinde astăzi de la ora 18.00, la Căminul Cultural din Fărcaşa. Spectacolul face parte dintr-un şir de evenimente culturale organizate de primărie. Festivalul „Colindăm doamne, colindăm”, s-a desfăşurat pe parcursul ultimelor patru zile, punctul culminant fiind astăzi, când celebrul cor bărbătesc din Finteuşu Mare va colinda pe scena festialului.
În cadrul evenimentului au evoluat pe scenă deja 11 coruri bisericieşti (şi nu numai) din localităţile învecinate, urmând ca în seara aceasta să urce pe scenă Elevii Grupului Şcolar din Fărcaşa, Elevii Şcolii Tămaia, Ansamblul de Copii „Plaiuri someşene” din Fărcaşa şi Corul Bisericii Ortodoxe din Bârsău.
Seara va fi încheiată cu colinde interpretate de coriştii din Finteuşu Mare, care au în repertoriu câteva zeci de colinde tradiţionale cu care au devenit faimoşi în întreaga ţară şi chiar peste hotare. Toate grupurile care colindă în această seară în Fărcaşa sunt formate din amatori, acest lucru însă este greu de ghicit judecând după interpretarea lor fără cusur.

Colindători de toate confesiunile

Comuna Fărcaşa este cunoscută ca având o varietate foarte mare de culte religioase, de aceea la festival au participat colindători din toate confesiunile.  „Am vrut să aducem spiritul Crăciunului în sufletele localnicilor”, spune primarul comunei Fărcaşa, Ioan Stegeran.
Probabil acesta este şi motivul pentru care în ficare seară de colinde de până acum sala a fost arhiplină.  „Dacă ar fi fost o manifestare politică, sunt sigur că nu ar fi venit atât de mulţi”, completează primarul. În plus, acesta se declară mulţumit de faptul că festivalul a fost organizat cu un efort financiar minim. „Am avut sponsori care au asigurat transportul, dar toţi au venit gratis”, mai spune el.
Acesta este al doilea an consecutiv în care se desfăşoară concerte de Căciun în Fărcaşa. Încurajaţi de succesul de anul trecut de la prima ediţie, organizatorii îşi doresc să devină o tradiţie. „Organizarea este foarte bună, iar iniţiativa este minunată. În preajma Crăciunului un concert de colinde este binevenit”, a subliniat Grigore Dragoş, un localnic.
Singura recompensă a celor şi-au dat concursul în cele patru seri de spectacole, va fi doar o fotografie de grup, pe care o vor primi acasă prin poştă. Aceasta va fi însoţită de mulţumiri scrise ale Primăriei Fărcaşa. Cu această ocazie, 8 familii din localitate şi-au aniversat nunta de aur.

De pe vremea Unirii

Corul bărbătesc din Finteuşu Mare are 90 de ani de existenţă. S-a înfiinţat odată cu Unirea, fondatorii dorind să marcheze pe plan local hotărârea de la Alba Iulia. Primele cântece din repertoriu au fost patriotice. Şi-a înscris în palmares numeroase premii obţinute la concusuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale şi trei CD-uri înregistrate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite