Maramureşul riscă să piardă banii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rampele de deşeuri din Maramureş trebuie finalizate până în anul 2009 Un proiect de peste 40 de milioane de euro riscă să piardă finanţarea europeană. Autorităţile maramureşene nu

Rampele de deşeuri din Maramureş trebuie finalizate până în anul 2009

Un proiect de peste 40 de milioane de euro riscă să piardă finanţarea europeană. Autorităţile maramureşene nu au găsit locaţii pentru două rampe ecologice.

Proiectul cu finanţare din fonduri europene prevede amplasarea a două depozite ecologice pentru colectarea şi selectarea gunoiului, una în nordul judeţului Maramureş şi cealaltă în zona sudică.

Până acum însă, autorităţile maramureşene nu au fost în stare să găsească o locaţie potrivită pentru acest proiect, riscând astfel să piardă finanţarea europeană.

Amânări repetate

Iniţial s-a discutat ca, în partea de sud a judeţului, rampa să fie amplasată pe teritoriul comunei Recea, apoi la Satulung, pentru ca ulterior să se opteze pentru Şomcuta Mare. Niciuna din aceste variante nu a fost însă agreată de administraţiile locale, fiind nevoie de amânări repetate.

Demersurile pentru a găsi zona potrivită pentru rampa din nordul judeţului au avut un parcurs similar. Aici, prima opţiune a fost Bocicoiu Mare, urmată de comuna Petrova pentru ca, în cele din urmă, să se ajungă la Vişeu de Sus. După ce autorităţile locale şi-au dat acordul pentru această ultimă variantă, şi această locaţie a fost respinsă, din cauza faptului că zona este inundabilă.

"Vom face proiectarea pe banii noştri"

Grazziela Bolma, şeful Biroului de Urbanism al Consiliului Judeţean Maramureş spune că locaţiile pentru cele două depozite ecologice există, însă nu pot fi făcute publice.

"Dacă până la sfârşitul anului, aplicaţia nu ajunge la Bruxelles pentru aprobare, şi va ajunge, vom face proiectarea pe banii noştri. Noi însă avem locaţia şi pentru nord şi pentru sud, însă nu putem risca să le facem publice, ca să nu păţim ca înainte, când oamenii au început să se împotrivească. Şi oricum, până nu avem studiul de impact asupra mediului, nu putem vorbi despre asta", a precizat Bolma.

Departe de rezolvare

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Emil Marinescu, spune că, în urmă cu două săptămâni, s-a decis ca rampa din nord să fie construită în localitatea Giuleşti.

Consiliul local de aici trebuie să dea o hotărâre favorabilă în acest sens.

Pentru zona sudică, Cosiliul Local din comuna Recea a adoptat deja o hotărâre.

Aplicarea ei ar putea fi însă tergiversată de lipsa acordului din partea administraţiei locale din Coltău, comuna vecină care trebuie să asigure drumul de acces.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite