Maramureşenii vor avea noi puncte de frontieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei puncte de frontieră între România şi Ucraina s-ar putea deschide până în 2011. Proiectele se află pe masa Guvernului şi aşteaptă aprobarea.

Trei noi puncte de trecere a frontierei urmează să se deschidă în judeţul Maramureş, în localităţile Valea Vişeului - comuna Bistra, Teceu – comuna Remeţi şi comuna Poienile de sub Munte.
Decizia a fost luată de către primarii localităţilor respective după ce, în luna septembrie, ambasadorul Ucrainei în România, Markyian Kulyk a declarat că aşteaptă din partea autorităţilor române să deschidă cât mai multe puncte de graniţă între cele două ţări.
În momentul de faţă, singura „poartă” spre Ucraina este cea de la Sighet – Solotvino. „Ar fi un adevărat avantaj să se deschidă alte puncte de frontieră în Maramureş, atât pentru românii din Ucraina, cât şi pentru ucrainienii din România”, precizează Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
În Maramureş trăiesc peste 35.000 de ucraineni, iar dincolo de granită, circa 30.000 de români. Deschiderea noilor puncte de frontieră cu Ucraina ar determina o relaţie economică şi culturală benefică cu localităţile aflate în vecinătatea graniţei, completează Man. El a mai precizat că în perioada ce urmează va avea o întâlnire cu Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, pentru a discuta pe marginea acestui subiect. „Se va prezenta studiul de fezabilitate pentru deschiderea noilor puncte de frontieră” afirmă Man.

Costuri ridicate pentru punctele vamale

Şase milioane de euro este suma necesară pentru deschiderea unui punct de frontieră între Valea Vişeului şi Dilove (Ucraina). Proiectul este unul de interes judeţean şi naţional, iar edilul comunei Bistra, Vasile Bumbar, spune că tocmai din această cauză, autorităţile se grăbesc să finalizeze documentaţia. După întocmirea proiectului trebuie identificate sursele de finanţare, care depăşesc nu doar posibilităţile financiare ale comunelor Bistra şi Dilove, dar şi a Consiliului Judeţean.
De asemenea, se are în vedere obţinerea de fonduri europene. „Am finalizat documentaţia pentru a putea cere finanţarea. Până în 1945, aici a mai fost un punct de trecere. Era legătura între Budapesta şi Viena cu Bucureştiul” spune Vasile Bumbar. Întreaga lucrare presupune realizarea punctului de frontieră şi modernizarea drumului judeţean 185 şi DN 18.
Şi la Teceu au fost fpcute demersurile pentru noul punct de trecere a frontierei. „Actele sunt depuse şi aşteptăm aprobarea Guvernului” precizează Petru Şofineţi, primar comuna Remeţi. Acesta mai sublinează faptul că pentru deschiderea unui punct de tranzit în Teceu este nevoie de reabilitarea unui kilometru de drum şi introducerea reţelei de alimentare cu energie electrică.
La Poienile de Sub Munte este necesară refacerea infrastructurii, ceea ce presupune refacerea a 45 de kilometri de drum. Studiul de fezabilitate este în fază incipientă, iar primarul Ştefan Oncea spune că deschiderea unui punct de frontieră ar ajuta la dezvoltarea turismului.

Numărul trecerilor de persoane a scăzut

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Maramureş, Iulia Utan, precizează că odată cu schimbarea plafonului vamal de la începutul lui decembrie 2008, numărul trecerilor de persoane prin punctul de frontieră Sighet a scăzut vertiginos. „În ultimele 24 de ore au fost 1.100 de treceri. Cel mai mare număr s-a înregistrat în 2008, în august, când numărul a ajuns până la 8.000 în 24 de ore” menţionează Iulia Utan.

Plafonul vamal a redus traficul

La 1 decembrie 2008 plafonul vamal s-a schimbat. „Înainte de această dată fiecare persoană avea dreptul să treacă cu un cartuş de ţigări, acum li se permit să aibă asupra lor doar cu două pachete” spune Lidia Mureşan, şef Birou Vamal Sighet. În schimb, cantitatea de bere şi „vinuri liniştite” ce poate fi adusă în ţară s-a mărit de la patru la 16 litri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite